avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se mai face succesiune daca e un singur mostenitor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se mai face succesiune daca e un singur mostenitor?

Buna ziua,
Am o rugaminte daca ma puteti ajuta,mama mea este singurul mostenitor al mamei si tatalui ei,acestia au decedat si a ramas titlul de proprietate ptr pamant pe numele bunicii.Ca sa faca transferul de titlu trebuie sa mai faca succesiune?Care sunt pasii care ar trebui urmati in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 07:00, 8 Mai 2010
cum adica nu are titlu?
Succesiunea se deschide prin moarte.
De la momentul mortii, patrimoniul defunctului trece la mostenitori, deoarece nu poate exista un patrimoniu fara titular, asa cum nu poate exista o persoana fizica fara un patrimoniu.
Trecerea dreptului de proprietate de la defunct la mostenitor se face in primul rand prin acceptarea mostenirii de catre mostenitor, acceptare care poate fi tacita sau expresa (prin declaratie autentica).
Urmatorul pas este dezbaterea succesiunii care, de regula, are loc in fata unui notar public.
Ca urmare a dezbaterii succesiunii, notarul public elibereaza un certificat de mostenitor care face dovada calitatii de mostenitor, a masei succesorale si a cotelor ce revin fiecarui mostenitor in parte.
Dovada calitatii de proprietar al unuia sau mai multor bunuri cuprinse in masa succesorala, se face cu titlul de proprietate si cu certificatul de mostenitor.
Procedura in fata instantei de judecata, privind o eventuala dezbatere succesorala pe cale judecatoreasca, are ca scop acelasi lucru, plus un eventual partaj succesoral, dar numai atunci cand mostenitorii nu se inteleg.
In cazul existentei unui singur mostenitor, clar procedura succesorala se face in fata notarului public.
~ Conținut șters la cerere ~
Mergeti la orice birou de notar public situat in circumscripţia teritoriala a judecatoriei in care defunctul si-a avut ultimul domiciliu. Daca acest ultim domiciliu a fost in Bucuresti, va puteti adresa oricarui notar ce activeaza in capitala.


Are importanta daca tatal a decedat inaintea mamei care figureaza pe tilul de proprietate, caz in care dezbatei succesiunea numai de pe urma mamei, caci ea figureaza in titlu.Aveti nevoie de anexa 24 de la primarie de certificatul de decs de tilul de proprietate de certificatul dv. de nastere si sa va adresati ununi birou notraial

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare vanzare teren extra vilan luputinel luputinel Ce acte am nevoie si de unde le pot elibera pentru vanzarea la notariat a unu teren extravilan.,..momentan detin titlu de proprietate pe numele tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Anexa 24 corinacarstoiu corinacarstoiu Buna ziua, Intentionez sa deschid actiunea de succesiune in urma decesului bunicii mele. Aceasta a avut 2 copii: mama mea (care a decedat inainte de decesul ... (vezi toată discuția)
Pe titlul de proprietate sunt trecuți 5 moștenitori, din care ... Buța Nelu Buța Nelu Pe Titlul de proprietate sunt trecuți 5 moștenitori, din care 3 decedați. Eu sunt fiul unuia dintre cei decedați și am solicitat Anexa 24 la Primărie ... (vezi toată discuția)