avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... AJUTOR DECES
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

AJUTOR DECES

Buna ziua,
va rog frumos, am o intrebare:
lucrez la o firma privat si as vrea sa stiu cat este ajutorul de deces pentru ruda de gradul I( mama )?
va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: simona.elisa , utilizator 15:26, 7 Mai 2010
incepand cu 30 ian.a.c.,ajutorul de deces pt.asigurat sau pensionar este de 1836 lei iar pt.membru de familie 918 lei.(legea nr.12/2010 a bugetului asigurarilor sociale de stat publicata in m.o.partea I nr.61/27 ian.2010).ajutorul se acorda de societatea unde lucrati daca persoana decedata nu beneficiaza de acest ajutor din alta parte(casa de pensii).prezentati certificatul de deces in original unde se scrie pe verso ca s-a platit,copie dupa c.i. a dvs.,o declaratie pe proprie raspundere ca a-ti avut-o in ingrijire,iar societate recupereaza suma de la casa de pensii prin declaratia lunara pt.salariati (retinand din cotributia pe luna respectiva si completand o anexa).la casa de pensii s-ar putea sa mai ceara si alte acte(probabil chitante de chelt.pe numele dvs.)daca aveti nelamuriri puteti reveni cu intrebari.
Din fericirenu sunt eu persoana in cauza, eu doar lucrez la aceasta firma si nu am experienta in acest domeniu.
Am o salariata careia i-a murit mama, si a venit sa ma intrebe de ajutor deces.
Am inteles pana acum ca trebuie sa ii acord 918.00 ron( pentru membru de familie).

"ajutorul se acorda de societatea unde lucrati daca persoana decedata nu beneficiaza de acest ajutor din alta parte(casa de pensii)"
-Cum aflu eu daca persoana beneficiaza de ajutor din alta parte?
-si nici nu imi apare ca mama doamnei ar fi fost in intretinere la dansa
Si acest ajutor este singurul pe care trebuie sa il oferim?
Iar din cate am inteles putem sa ne recuperam banii?
(retinand din cotributia pe luna respectiva si completand o anexa)
In asteptarea unui raspuns va multumesc frumos
Dv. trebuie sa acordati ajutorul conform art.51 CCMN, din fondul de slararii. Nu il recuperati de la CPAS.
Art. 51d) un salariu mediu pe unitate plătit de unitate la decesul soţului sau soţiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate în întreţinerea salariatului.
Faptul ca afost in intretinere se poate constata prin declaratie pe prorpia raspundere. De regula firmele nu tin cont ca a fost sanu in intretinere, ajuta salariatul.
Intre cele doua ajutoare expuse aici, cel acordat conform art 51d) CCMUNN si cel acordat in baza legii 19/2000 este o diferenta.
Primul se acorda de catre societate si este deductibil in limita a 2%, nu este impozabil si nu se retin contributii pt el, d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
Al 2lea se suporta de la FNUASS.
daca nu se afla in intretinerea angajatei atunci poate solicita de la primarie 1836 lei pe baza certificatului de deces si a actelor care dovedesc ca a suportat cheltuielile cu inmormantarea

scuze aam zis FNUASS dar este Casa de pensii
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
titiana, utilizator
tocmai ca sa nu fie platit de doua ori se scrie pe verso-platit si se stampileaza.cat despre intretinere, declara pe propria raspundere.ce a-ti citit in contractul colectiv la nivel national este alt gen de ajutor,pe acesta nu il recuperam,este cheltuiala societatii.daca persoana decedata nu a fost pensionara sau salariata deci nu are de unde sa i-a din alta parte(ma refer la ajutorul de 918 lei pe care il retinem din cas)

Alte discuții în legătură

Deces vichisor vichisor Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)
Ajutoare materiale acordate angajatilor deliaboaru deliaboaru Va rog sa ma ajutati cu cateva detalii referitor la ajutoarele materiale acordate angajatilor. As vrea sa stiu daca sunt mentionate undeva, in legislatie, ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces tata Doina Elena Doina Elena unui salariat i-a murit tatal. Beneficiaza de un ajutor de la firma, indiferent daca era pensionar sau nu? (vezi toată discuția)