avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... firma de internet/tv/telefonie nu vireaza salariul in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

firma de internet/tv/telefonie nu vireaza salariul in cont!

Buna! va dau exemplul prietenei mele care a lucrat mai mult de o luna la o mare firma de cablutv/internet/tel,ca si agent de vanzari, a avut un contract de colaborare pe care a trebuit sa il semneze,evident pt a putea...colabora(lucra) dar nu a vazut nici pana astazi copia ei! problema este ca si-a dat seama din timp de cat de ''serioasa'' este aceasta firma si a decis sa plece! problema este ca salariul care ar fi trebuit sa il primeasca pt luna de munca nu i-a intrat in cont pt motivul ca ar fii trebuit sa stea trei luni de proba ! as dori un sfat in aceasta privinta ,poate cineva s-a mai intalnit cu o situatie asemanatoare...poate chiar cu firma in cauza !au dreptate?! se poate intampla asa ceva? mentionez ca nu s-a putut interesa exact deoarece este acum plecata pt o perioada mai indelungata si nu a putut solicita copia respectivului contract de colaborare! Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: browsing , utilizator 15:41, 7 Mai 2010
Din ce exputeti dvs, reiese destul de clar ca prietena dvs a lucrat "la negru", neavand nici o varianta de contract incheiata.

Recomandarea mea ar fi , in primul rand sa incerce pe cale amiabila recuperarea banilor. Sa trimita o cerere in scris la fostul angajator, prin care sa solicite drepturile banesti in urma muncii prestate. Musai sa aiba o dovada a documentului respectiv - sa fie trimisa prin posta cu confirmare de primire sau personal la sediul firmei de unde va lua un numar de inregistrare.
In cazul unui raspuns negativ, al doilea pas ar fi faca o reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca in care sa reclame faptul ca a lucrat la negru, stare de fapt in care s-a aflat conform art 16 (2) din Codul Muncii.
Art. 16. - ″(1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Angajatorul persoană juridică, persoana fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă, precum şi asociaţia familială au obligaţia de a înche ia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.″ (O.U.G. nr.
65/2005)
(2) În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedete rminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă. (acest lucru insemnand de la martori, documente semnate, etc).

Daca in urma unui control de la ITM, angajatorul refuza in continuare sa o plateasca (pentru ca Inspectia Muncii poate decat sanctiona cu amenda munca la negru nu are si autoritate de-a obliga angajatorul sa-si achite debitele catre angajat) singura varianta de a recupera banii este o actiune in instanta.
Litigiile de munca se judeca cu celeritate (termene de maxim 15 zile) sunt scutite de taxa de timbru iar cheltuielile de judecata (onorariul avocatului) pot fi recuperare ulterior. Daca va fi sa ajungeti pana la acest pas, va recomand sa va consultati cu un avocat specializat in dreptul muncii.
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
crimson, utilizator
Va multumesc foarte mult pt toate detaliile! nu speram la un raspuns atat de rapid si de amplu! cum am spus si mai sus a semnat ceva contract de colaborare,dar nu a primit si copia ei,probabil ca e pe la ei pe undeva...sincer nu stiu exact chiar acum in ce consta acesta dar am sa vb cu ea si probabil va urma pasii pe care ia-ti sugerat! Va multumesc foarte mult inca odata! toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident in cadrul muncii florybia florybia am lucrat la negru intr-un service unde a avut loc un incendiu . in care eu am fost ars gradul 3 si seful meu nu vrea sa imi dea despagubiri pe care eu le-am ... (vezi toată discuția)
Contract de munca birloiunicoleta birloiunicoleta Lucrez la o firma de o perioada mai mare de timp aprox 1 an, si doresc sa imi faca contract de munca. Intrebarea mea este daca se poate face contractul si ... (vezi toată discuția)
Amenda itm 20000 ron anadaria anadaria Buna ziua, Acum 3 zile am avut un control de la ITM si au gasit doua dintre angajate fara carte de munca. Cele 2 angajate au dat declaratii si au ... (vezi toată discuția)