Acum 3 zile am avut un control de la ITM si au gasit doua dintre angajate fara carte de munca. Cele 2 angajate au dat declaratii si au mentionat ca lucreaza fara forme legale una din luna august repectiv cea de-a doua a declarat ca lucreaza de 2 zile.
Mentionez ca cele 2 angajate nu au avut buletinul la ele si nu au putut fi identificate . Inspectorul nu a scris nimic in registrul de control de la firma a lasat o instintare sa ma prezint in data de 15 .11.2013 la sediul ITM. A doua zi dupa control am incheiat contracte de munca pentru cele 2 angajate si azi m-am prezentata la ITM unde mi s-a incheiat proces verbal in care am fost amendat cu 20000 ron. Va rog sa ma ajutati sa imi spuneti daca am vreo sansa sa contest aceasta amenda si sa o transform in avertisment.
Nu ati respectat prevederile Codului muncii, utilizand munca la negru,
-art. 16 al. (1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimțământului părților, în formă scrisă, în limba română. Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului.
(2) Anterior începerii activității, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidență a salariaților, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activității, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.
(4) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.
Nu ati respectat probabil nici prevederile din Legea ssm nr.319/ 2006 si ati trimis la lucru lucratori neinstruiti in domeniul securitatii si sanatatii in munca,
-art.7 al.(1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
c) informarea şi instruirea lucrătorilor;
d) asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securităţii şi sănătăţii în muncă.
-art. 20 al.(1) Angajatorul trebuie să asigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său: a) la angajare;
Personal nu vad ce motive credibile puteti invoca pentru a contesta in instanta amenda contraventionala primita de la ITM pentru munca la negru ?
Merita sa incercati pt 2 motive;pentru a tergiversa plata amenzii aplicate sau exista posibilitatea anularii pv de contraventie in functie de anumite aspecte pe care un specialist le poate identifica.consultati un av.succes.
@anadaria
Pentru motivele expuse de dvs mai sus, consider ca nu aveti sanse la modificarea de catre instanta a sanctiunii. Eventual daca exista vicii de forma la intocmirea PVCSC ati putea solicita anularea acestuia.