avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... aceleasi conditii de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

aceleasi conditii de munca

Buna ziua,
Am si eu o problema la care sper sa pot gasi un raspuns de la dumneavoastra.
Mama mea a lucrat in grupa II de munca 16 ani si 11 luni. La varsta de 57 de ani cand a incercat sa depuna actele de pensionare a constatat ca nu ii este recunoscuta grupa II de munca si nu poate beneficia de toate drepturile ce decurg de aici. Problema este ca unitatea la care a fost incadrata in grupa II s-a desfiintat, iar detinatorul actual al arhivei spune ca acel proces verbal de incadrare in grupa II nu mai exista. Am incercat sa obtinem aceste drepturi pe cale judecatoreasca, am mers cu martori in instanta (foste colege care au iesit la pensie si carora li s-a recunoscut grupa II ) sa demonstram ca a lucrat in aceleasi conditii si in aceeasi perioada si drept urmare ar trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi... De 1 an si jumatate incercam sa ajungem la o finalitate dar nu reusim. Pentru urmatorul termen au cerut sa le spunem care este temeiul legal in baza caruia cerem recunoasterea acestor drepturi:-/
Poate cineva sa imi spuna daca exista vre-un articol de lege care spune ca 2 sau mai multe persoane care au lucrat in aceleasi conditii de munca si in aceeasi perioada beneficiaza de aceleasi drepturi?

P.S. Are si o adeverinta eliberata de conducerea unitatii la data desfiintarii, prin care se arata ca a fost incadrata in grupa II de munca si a cotizat conform acestei incadrari...

Cu multa stima.
Multumesc anticipat.

Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
LORENA.C, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:30, 8 Mai 2010
LORENA.C a scris:
Poate cineva sa imi spuna daca exista vre-un articol de lege care spune ca 2 sau mai multe persoane care au lucrat in aceleasi conditii de munca si in aceeasi perioada beneficiaza de aceleasi drepturi?

Nu exista si nici nu a existat vreodata. Ultimul act normativ in domeniu, respectiv Ordinul nr. 50/1990, arata foarte clar ca incadrarea in grupe de munca s-a facut nominal.

Pe de alta parte, nu inteleg ce trebuie sa probati in fata instantei daca mama dvs. are adeverinta din care rezulta ca a lucrat in grupa II de munca.

pct. 6 - Ordinul nr. 50/1990
Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I şi II de muncă se face de către conducerea unităţilor împreună cu sindicatele libere din unităţi, ţinîndu-se seama de condiţiile deosebite de muncă concrete în care îşi desfăşoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiţii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizică sau nervoasă, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Categoria sudorului electric Pescar.80 Pescar.80 Ce categorie avea sudorul electric inainte de 1989 mai precis la Ascensorul in Bucuresti intre 1972-1984? Cu respsct. (vezi toată discuția)
Buna seara. lucrez intr-o multinationala, in 3 schimburi. din ... Calitescu Calitescu Buna seara. Lucrez intr-o multinationala, in 3 schimburi. Din informatiile mele, fabrica nu a platit taxele aferente acordarii Grupei de munca. La ... (vezi toată discuția)
In ce grupa de munca ma incadrez chitiboi chitiboi Am lucrat 8 ani ca inginer electric in metalurgia feroasa si 14 ani in electrica. Ma incadrez intr-o grupa de munca pentru a putea iesi la pensie mai ... (vezi toată discuția)