avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reprezentare proces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reprezentare proces

Buna ziua.Doresc o lamurire privind reprezentarea in procesul civil.O persoana care nu este parte in proces ,dar careare o procura speciala ,poate ridica exceptiiin cadrul procesului, poate depune concluzii ca si un avocat care reprezinta o parte si a depus inputernicirea avocatiala ?Probabil poate depune inscrisuri in calitate de reprezentant ,dar care sunt totusi limitele de reprezentare ale acestuia ?Va rog respectuos sa -mi indicati si mie temeiul juridic prin care un reprezentat poate participa la proces ca si un avocat.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:05, 7 Mai 2010
In calitatea de reprezentant,persoana poate depune inscrisuri ,dar nu poate depune concluzii
Concluzii pe fond nu are dreptul.Exceptie ar putea invoca printr-o cerere scrisa.
Dar poate ridica exceptii ? Stiu ca postarile nu reprezinta consultatie juridica ,dar daca va rog si aveti timp de un raspuns ,unde gasesc limitele reprezentarii juridice?Ce sa fac si eu , mai insist !!!
Dupa parerea mea ar fi vorba concluzii pe fond.Daca s-ar considera altfel ar insemna ca mandatarul sa nu poata vorbi deloc.
Cat priveste sustinerea verbala a unei exceptii dupa parerea mea ar putea fi facuta daca este vorba de o exceptie de procedura.
Vedeti art. 68 alin. 4 C. pr. civ.
Desi textul de lege se refera la concluzii aveti dreptul de a da explicatii.

Daca este insa vorba de concluzii pe o exceptie de fond instanta ar avea dreptul, dupa parerea mea, sa nu va lase sa puneti concluzii.

avocat Claudiu Lascoschi
Dupa cum am constantat, pentru mandatarii care nu au calitatea de avocat, practica generala a judecatorilor din Romania este:

1. in cazul judecatoriilor, sa lase mandatarul sa ridice exceptii, sa propuna probe si sa "puna concluzii", chiar si pe fondul spetei.

2. la Tribunale si Curtil de Apel, dar mai ales in fata Curtii de Casatie, judecatorii ii intreaba pe mandatari, de cele mai multe ori, daca au terminat o facultate de drept (daca au studii juridice)

In opinia mea totul se rezuma la interpretarea expresiei "a pune concluzii". Drept este ca aceasta expresie suna foarte putin romaneste...asta pentru ca ea nu reprezinta decat o traducere neinspirata a expresiei frantuzesti "poser des conclusions".. in Franta expresia asta echivaleaza mai mult cu "a-si spune opinia". In timp ce, in limba romana, "a pune" nu are nici o legatura cu "a spune", afara de faptul ca sunt PARONIME... practic, "poser des conclusions", sa pui concluzii in fata instantei echivaleaza cu "sa vorbesti in fata instantei". Deci, mandatarul nu are dreptul sa vorbeasca, sa isi exprime opinia oral cu referire la orice aspect al spetei in fata vreunui judecator, indiferent de instanta, conform art. 68 al CPC. Asta este interpretarea mea si vointa legiuitorului dupa care a fost tradus acest text legal, insa dupa cum am spus, practica judecatorilor este alta.






Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
contsters87229171, utilizator

Alte discuții în legătură

Există posibilitatea ca o persoana fără studii juridice / fără a fi avocat înregistrat într-un barou să reprezinte un justițiar în fața instanței? cyan cyan O persoana este petent intr-un proces la o instanta civila, a solicitat judecarea in lipsa. La primul termen instanta a amanat cauza pentru ca intimata sa ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta in prima instanta daca nu sunt in tabloul consilierilor juridici? bcfbmv bcfbmv Buna ziua, Am terminat anul acesta in iulie Fac. de Drept , nu sunt angajat nicaieri ca si consilier juridic, nu sunt inscris in tabelul consilierilor ... (vezi toată discuția)