avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litigiu de munca

Am sa va descriu pe scurt o speta si va rog sa-mi raspundeti in functie de ceea ce cunoasteti sau ati intalnit in practica cu privire la aceste aspecte pe care le voi prezenta:
O persoana a lucrat in cadrul unei societati comerciale cu contract de munca pe perioada nedeterminata. In CIM nu este prevazuta in mod expres data platii salariului si in ceea ce priveste repartizarea programului de lucru se specifica Inegal.
Dupa prima luna lucrata in cadrul societatii, zi de zi, de la ora 08.00 - 24.00, in jurul datei de 15 ale lunii urmatoare, salariatul isi solicita salariul, cum era si normal. Patronul solicita o amanare, salariatul accepta dupa care revine cerandu-si drepturile salariale.. si tot asa timp de cateva zile. La un moment dat "intrigat " de solicitarea salariatului cu privire la achitarea drepturilor salariale, patronul ii aplica o "mica corectie", luandu-l la bataie. Drept urmare de frica salariatul nu se mai prezinta la munca si se adreseaza instantei de judecata.
La instanta, vine angajatorul care depune statele de plata nesemnate, registrul de casa din care scazuse statul de plata ca fiind platite drepturile salariale solicitate, copii dupa OP-urile aferente contributiilor catre stat pentru salarii, precum si decizia de incetare a CIM a salariatului in baza art.55 lit.b din Codul Muncii cu mentiunea - la cererea expresa a salariatului. De asemenea mai prezinta un act aditional la CIM prin care se obliga la plata unui spor de 2% pentru orele suplimentare prestate precum si pentru zilele de repaos saptamanal lucrate de salariat pe care semnatura este a altei persoane decat a salariatului. Fisele privind securitatea si sanatatea in munca ale salariatului, de asemenea, sunt semnate de oricine dar de salariat in nici un caz nu.
Angajatorul cere respingerea actiunii salaritului pentru faptul ca zice el a facut dovada platii salariului, dar eu nu inteleg cu ce, iar in ceea ce priveste anularea deciziei de incetare a contractului de munca asa cum am aratat mai sus, considera ca faptul ca salariatul nu s-a mai prezentat la munca constituie acordul lui expres de a inceta relatiile de munca asa cum ar cere-o art. 55 lit. b din CM.
Angajatorul nu poate prezenta pentru ca nu are urmatoarele documente: condica de prezenta, , dovada comunicarii personalului a programului de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile, dovada utilizarii catre ITM a utilizarii muncii de noapte, fisa inventar cu privire la acordarea echipamentului de protectie( aceasta pe motiv ca echipamentul ar trece pe consumabile), dovada acordarii de antidot specific locului de munca, acordarea de masa personal, etc.

Dupa parerea dvs in afara de statul de plata si/sau fluturasul de salariu care in opinia mea ar face dovada platii efective a drepturilor salariale, ce alt document ar mai putea-o justifica. In opinia mea, plata contributiilor catre stat a contributiilor la salarii nu constituie dovada platii si a salariului datorat, asa dupa cum apreciaza angajatorul. De asemenea scaderea din documentul "registru de casa" a statului de plata nesemnat nu inseamna si dovada platii salariului.

Care este norma legala in afara de dispoz art 163 CM care arata cum se face dovada platii salariului? Exista si o reglementare contabila? Stiu ca pe undeva se face referire ca fiecare plata/incasare efectuata din casieria societatii trebuioe sa fie motivata printr-un inscris incheiat cu respectarea conditiilor de forma si continut cerute de lege. Dar care este acea reglementare? Banuiesc ca un contabil ar putea raspunde!

Poate constitui frica salariatului de a fi luat la bataie in cazul in care s-ar prezenta la munca, avand in vedere cele relatate mai sus, o cerere expresa de incetare a contractului de munca in spiritul si litera art.55 lit.b din Codul Muncii?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs, oricare ar fi ele!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:12, 7 Mai 2010
1. Decretul nr.209 din 5 iulie 1976 pentru aprobarea Regulamentului operatiilor de casa ale unităţilor socialiste - art.24 alin.2 - pentru semnarea statelor de plata

2. Incetarea c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun. are la baza o solicitare expresa din partea angajatului sau angajatorului in acest sens.
Acordul părţilor cu privire încetarea contractului individual de muncă trebuie să îndeplinească cerinţele de fond prevăzute de lege pentru validitatea actului juridic în general, stipulate de art. 948 din Codul Civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.55,lit.b- codul muncii ?decizie unilaterala din partea ,,angajatorului ? ,, cum este corect si legal ? benga112 benga112 Art.55,lit b din codul muncii ( Acordul partilor ) La cererea angajatului - sau la cererea angajatorului ,pe aceasta obligatoriu semnarea documentului, de ... (vezi toată discuția)
Cerere incetare contract de munca prin acordul partilor bogdan20 bogdan20 Buna ziua.Am si eu nevoie de un model pentru o astfel de cerere. :) (vezi toată discuția)
Lichidare la zi AlexandraLevi AlexandraLevi Buna, Va rog sa ma ajutati cu un model de notificare din partea salariatului pentru lichidare la zi. As dori daca se poate sa se precizeze in notificare ... (vezi toată discuția)