Daca s-a prescris dreptul de a cere executarea silita ptr. despagubirile civile acordate de catre instanta penala, obligatie care a fost garantata prin luarea unui sechestru penal si dispunerea de catre instanta penala a inscriptiei ipotecare la CF, dar inca nu exista o HJ prin care sa se fi constatat pe cale judecatoreasca ca a intervenit prescriptia si nici nu s-a radiat sechestrul din CF, proprietarul bunului astfel indisponibilizat poate vinde imobilul?
Considerati ca sunt intrunite toate elementele constitutive ale infr. de sustragere de sub sechestru, daca proprietarul vinde un astfel de imobil sechestrat, chiar daca dreptul de aexecuta obligatia din titlu care a fost garantata cu acest sechestru s-a prescris?
Parerea mea este ca puteti incheia cel mult o promisiune de vanzare cumparare a imobilului in speta, atata timp cat sechestrul nu a fost radiat din cartea funciara.Sechestrul nu se poate radia din cartea funciara numai in baza hotararii definitive si irevocabile. Instanta care a dispus instituirea sechestrului va dispune si radierea lui.
Dar este vorba despre o instanta penala! Pot promova o actiune in radierea inscriptiei ipotecare, in baza legii 7/1996, in fata instantei penale???
Persoana in cauza abia se judeca in actiunea in constatarea prescriptiei (art.111 c.civ.) in fata instantei civile. Inca nu s-a judecat pe fond.
Dat fiind faptul ca poate dura judecarea acestei actiuni, si tinand cont de faptul ca prescriptia executarii silite a intervenit de ceva timp dar ..inca nu exista o HJ in acest sens...credeam ca este posibil sa poata vinde acest imobil sechestrat penal dar fara sa comita vreo infractiune.
Din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva, devin incidente prevederile art 446 C.p.p: Dispozitiile din hotararea penala privitoare la despagubirile civile si la cheltuielile judiciare cuvenite partilor se executa potrivit legii civile. Doar in cursul procesului penal se poate contesta masura sechestrului in fata organelor judiciare penale, conform art 168 C.p.p, dar dupa terminarea acestuia se aplica art 446, competente fiind instantele civile. Deci eu apreciez ca puteti promova o actiune in radierea inscriptiei ipotecare; temeiul unei astfel de actiuni nu poate fi decat constatarea prescriptiei.
Pana nu se constata prescriptia, ratiunea sechestrului subzista iar dispozitiile civile din hotararea penala isi produc efectele, iar pe cale de consecinta vanzarea imobilului ar cam fi infractiune.
Fara hotararea definitiva si irevocabila a instantei asupra actiunii in constatarea prescriptiei -art 111 Cod civil,eventuala vanzare,poate fi atacata de orice persoana interesata