avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... principiul proportionalitatii....
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

principiul proportionalitatii....

o definitie mai ampla....
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 21:32, 7 Mai 2010
Al doilea principiu al politicii UE este cel al proporţionalităţii. Conform acestui principiu orice măsură luată trebuie să fie adecvată, necesară şi corespunzătoare scopului urmărit.
În dreptul naţional aplicarea principiului proporţionalităţii este în materii cum ar fi exproprierea, legitima apărare, excesul de putere etc., în dreptul comunitar el primeşte aplicaţii diverse legate de limitele competenţelor comunitare şi
mijloacele prin care acestea se înfăptuiesc.
În dreptul comunitar, principiul proporţionalităţii are rolul de a identifica substanţa şi sensul libertăţilor fundamentale statuate prin tratatele constitutive, fiind complementar principiilor de justiţie şi echitate. Principiul proporţionalităţii are o importanţă considerabilă în privinţa protecţiei individului, dat fiind rolul său de „girant al substanţei” în legătură cu drepturile fundamentale protejate.
Art. 3ter TFUE prevede:

"In virtutea principiului proportionalitatii,continutul si forma actiunii Uniunii nu depaseste ceea ce este necesar in vederea atingerii obiectivelor tratatelor.
institutiile Uniunii aplica principiul proprtionalitatii in conformitate cu Protocolul privind aplicarea principiilor subsidiaritatii si proportionalitatii."
(Protocolul nr.2)
[ link extern ]

Asadar,actiunile Uniunii sunt proportionale numai in masura in care sunt potrivite si necesare pentru atingerea obiectivelor tratatelor.In acelasi timp,incarcarea statelor membre in obtinerea unui rezultat,trebuie sa se faca intr-un raport echitabil cu obiectivele preconizate.Totodata,principiul proprtionalitatii vizeaza adaptarea mijloacelor folosite de autoritatile nationale la obiectivele concrete urmarite pe baza prevederilor comunitare.Forma actiunii comunitare va fi pe atat de simpla pe cat o permite realizarea intr-un mod adecvat a obiectivului propus si necesitatea executarii eficiente. Uniunea nu legifereaza decat in masura in care acest lucru este necesar si pe cat posibil,vor fi preferate directivele regulamentelor si directivele-cadru masurilor detaliate.
Acest principiu reglementeaza modul si intensitatea actiunilor Uniunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cjue, carta drepturilor fundamentale a ue si cedo Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimati colegi, Un cetătean român (si deci european) poate conform prevederilor Tratatului de la Lisabona sa se adreseze Curtii de Justitie a Uniunii ... (vezi toată discuția)
Jurisprudenta cjce -izvor de drept sau nu? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Avand in vedere ca Romania este membra a U.E si conform art 148 alin 2 din Constitutia Romaniei: [i](2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor ... (vezi toată discuția)
Exista vreo exceptie de la reglementarea europeana in cazul urmator? glo glo in cazul in care o lege nationala nu corespunde reglementarilor comunitare, dar care nu este nici abrogat prin nici un act normativ . Lege prin care erau ... (vezi toată discuția)