avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... notificare incetare CIM cf art 34 alin4 Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

notificare incetare CIM cf art 34 alin4 Codul Muncii

Buna seara !
In primul rand vreau sa multumesc tuturor celor care au bunavointa de a ajuta si de a raspunde intrebarilor noastre , ale utilizatorilor acestui forum.
Am nevoie de cateva raspunsuri legate de urmatoarele aspecte :
M-am angajat la o societate comerciala in urma cu 1(una) luna.
De fapt am inceput lucrul pe data de 06.04.2010 . Am semnat un CIM pe per. nedeterminata cu o perioada de proba de 30 zile . Ieri(06.05.2010) am primit un act aditional prin care eram informat de faptul ca salariul meu de incadrare urmeaza a fi micsorat de la 1450 ron brut la 600 ron brut, pe care bineinteles am refuzat sa-l semnez. In urma acestui refuz angajatorul mi-a spus ca mi-a trimis astazi (07.05.2010)prin posta o notificare prin care imi aduce la cunostina ca CIM-ul inceteaza astazi 07.05.2010 in baza art 31 alin 4 Codul Muncii.
Facand un calcul a rezultat faptul ca astazi se implinesc nu 30 zile ci 32 zile de la prima mea zi de lucru. Interesandu-ma la ITM am aflat de fapt ca CIM-ul meu a fost inreg cu data de 09.04.2010 . Luand in calcul aceasta posibilitate am facut copii xerox dupa o asa zisa condica de prezenta , un caiet studentesc pe care eu si fostii mei colegi ne semnam de venirea, resoectiv plecarea de la serviciu . Vreau sa actionez in instanta angajatorul pe motivul ca nu a inregsitrat CIM-ul, sau mai bine zis ca nu a intrat in vigoare cu data de 06.04.2010. In acest caz art 31 alin 4 iese din discutie . Am castig de cauza ? Pot sa-i citez pe fostii mei colegi pe care i-am schimbat/m-au schimbat in aceste prime 3 zile de munca ?
Mentionez ca angajatorul a modificat registrul de casa in sensul ca a rupt foile si le-a aruncat la gunoi , sa nu apara numele meu pe ele, iar un registru cu regim special, numerotat si inreg la finante a fost modificat cu corectorul si scris pe primele 3 pagini numele unui coleg.
Ce pot eu sa fac in aceste conditii ????
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
ct.madalin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:32, 8 Mai 2010
Data inceperii activitatii nu este data de inregistrare CIM la ITM ci data inscrisa in contract.
Daca ati fost angajat pe o functie de executie perioada de proba nu poate fi mai mare de 30 de zile.
Cosider ca nu si-a respectat intocmai oferta facuta la angajare si este de rea credinta daca dupa 30 de zile va reduce drastic salariul. Nu stiu daca veti pute fi despagubit moral pentru aceasta luna pierduta si in care poate gaseati un angajator serios.
Eu zic ca aveti castig de cauza dar nu o sa mai puteti colabora cu acel angajator, de fapt nici nu merita. Asa ca, fie consultati un avocat, fie acceptati situatia, va luati drepturile pe acele zile, si cautati alt loc de munca.
Buna seara !
Multumesc oentru raspunsul dumneavoastra.
Cu acel angajator clar nu mai vreau sa colaborez. Problema mea este ca mi-a desfacut sau incearca sa desfaca CIM-ul in baza art 31 alin 4 Codul Muncii (adica "necorespundere profesionala" ). Daca imi desfacea CIM cu alt art nu aveam nici o problema . Mai mult de atat a modificat cu nerusinare primele doua pagini din CIM, in sensul ca a modificat data de la 06.04 la 09.04. A putut sa faca asta deoarece, printr-o prostie am semnat numai ultima pagina din CIM, iar cu primele doua a putut sa faca ceea ce a vrut.
Vreau sa merg mai departe si sa incerc sa dovedesc faptul ca a facut aceste ilegalitati .
(4^1) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.

Din continut alin. nu reiese ca pentru necorespundere profesionala. Oricare dintre parti, in cazul dv. angajatorul, poate inceta activitatea prin notificare scria si nu prin decizie.
Articolul care se aplica la incetarea cim pentru necorespundere profesionala este art.61 d).
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
ContSters42179, utilizator
1. Incetarea CIM in baza art.31(4^1) din Codul muncii nu inseamna necorespundere profesionala (notificarea poate fi facuta si de salariat), poate sa insemne multe altele.
2. De altfel legea nici nu cere motivarea deciziei luate fie de angajator fie de salariat.
DA !
Aveti mare dreptate .
Multumesc domnilor Neagu si Valeriu pentru raspunsurile dumneavoastra, ma inclin si va urez o seara buna in continuare.

Alte discuții în legătură

Concediere in perioada de proba carpenihil carpenihil Buna, am lucrat cu contract la o firma care din pacate m-a concediat prin notificare dupa aprox. 25 zile, pe motiv de necorespundere profesionala (art.31). ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca conform art 31 alin 4 ioana erghelegiu ioana erghelegiu pe data de 06.04.2010 m-am angajat la o societate comerciala, iar in contractul de munca mi s-a prevazut o perioada de proba de 90 zile, avand o funcyie de ... (vezi toată discuția)
Desfacerea cm in perioada de proba marianna marianna Cum considerati desfacerea unui contract de munca pe durata nedet., dar cu o luna de proba, in care, angajatorul , prin notificare scrisa iti desface ... (vezi toată discuția)