avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetarea contractului de munca conform art 31 alin 4
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetarea contractului de munca conform art 31 alin 4

pe data de 06.04.2010 m-am angajat la o societate comerciala, iar in contractul de munca mi s-a prevazut o perioada de proba de 90 zile, avand o funcyie de conducere. in data de 18.05.2010 mi s-a prezentat o notificare conform careia mi se intrerupea contractul de munca in perioada de proba conform art 31 alin 4 din codul muncii, apoi s-a emis o decizie conform careia mi se intrrupea cim in data de 19.05.2010. in toata perioada de proba am fost evaluata prin evaluari scrise, iar conform acestor evaluari se demostra ca sunt competenta pentru acea pozitie. intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. se poate folosi angajatorul de acest articol din codul muncii pt a-mi desface cim-ul fara a prezenta un motiv intemeiat?
2. cu ce ma pot ajuta evaluarile in urma unui proces?
3/ am sanse de castig daca intentez proces?
4. se poate folosi angajatorul de un motiv de genul atitudine nepotrivita?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:01, 17 Martie 2011
1. Încetarea contractului de muncă pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă se realizează printr-o simpla notificare scrisa.
2. . Salariatul poate sesiza instanţa de judecată dacă apreciază că încetarea contractului s-a realizat cu încălcarea legii.
Ca natura juridica perioada de proba este o clauza de dezicere la indemnina angajatorului care oricind printtr-o simpla notificare poate anunta salariatul ca nu este corespunzator postului vizat, este practic o concediere simplificata.
Nu bvor avea mare efect evaluarile scrise intrucit angajatorul nu trebuie in asemnea caz sa isi motiveze decizia
,,Atata timp cat persoana interesata de angajare nu a semnat contractul individual de munca, nu s-a nascut raportul juridic cu respectivul angajator, asa incat ceva nenascut (CIM) nu poate inceta.

Solutia pe care o aveti la dispozitie care nu poate atrage vreo sanctiune impotriva angajatorului este semnarea CIM cu respectiva persoana si incetarea contractului individual prin acord, demisie ori concediere in perioada de proba conform art. 31 alin. (4) indice 1 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.''
Acesta este un citat de pe site-ul Legislatia Muncii.Acum intrebarea mea este, eu daca nu mai dau de persoana respectiva cum sa o pun sa semneze contracul de munca????In revisal am transmis, salariatul nu s-a mai prezentat si acum mai nou daca transmit ca si contract eronat platesc amenda, eu ce fac in cazul asta?cum ii incetez cim-ul?si cu privire la acea notificare aveti un model?

Daca sunteti in perioada de proba , atunci faceti o simpla notificare de incetare a c.i.m. in baza art.31 alin.4 ind.1 C.mun.

Un Model notificare incetare CIM in perioada de proba il puteti gasi aici:
[ link extern ]

[ link extern ]

pe perioada sau in timpul perioadei de proba atat salariatul cat si angajatorul pot renunta doar prin a cea notificare scrisa?nu se mai face si decizie de incetare a cim-ului?in revisal nu il pot scoate cu acel articol 31(4), deci tr sa il scot in baza unui articol de incetare.

Alte discuții în legătură

Incetare cim in perioada de proba oti oti S-a schimbat cumva ceva privind perioada de proba ? Stiam ca in timpul perioadei de proba cim poate inceta doar printr o notificare adresata de catre ... (vezi toată discuția)
Incetare cim in perioada de proba surdoiu surdoiu Buna ziua, Va rog frumos sa ma indrumati in urmatoarea problema: - am angajat o persoana cu cim, a venit o zi, dupa care a spus ca ea nu se mai poate ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba costicul costicul am raportat revisalul pe 21.10.2010 cu inceperea activitatii din data de 22.10.2010(vineri).Este muncitor necalificat.De luni nu a mai venit.Este in perioada ... (vezi toată discuția)