avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediului neefectuat in 2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediului neefectuat in 2009

Pana in prezent am lucrat la o societate care a intrat in procedura de faliment. Am efectuat perioada de preaviz, iar pe data de 10.05.2010 inceteaza CIM. In anul 2009 nu am efectuat nici o zi din concediul de odihna deoarece am fost prezenta la serviciu. Din partea lichidatorului ni s-a comunicat ca nu mai avem dreptul la plata concediului neefectuat in 2009. Mai sunt si alti colegi in aceeasi situatie.
Credeti ca avem dreptul la aceasta plata? Daca da, va rog sa-mi spuneti si baza legala.
Am citit art.141 din codul muncii, dar nu inteleg la care cazuri expres prevazute de lege se refera.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 17 Ianuarie 2011
Daca concediul nu mai poate fi acordat in cursul anului urmator celui in care trebuia sa-l efectuati, adica din motive obiective cum arata art. 144 din CM are loc compensarea lui in bani ca si in cazul incetarii CIM
Potrivir art.139 din Codul Muncii:
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

CCMN la art. 56 alin.1 prevede ca: salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 de zile lucratoare.

Dupa cum v-a spus si d-ul avocat, daca nu ati efectuat concediul de odihna pana la sfarsitul anului 2009, angajatorul este obligat sa va acorde concediul, pana la sfarsitul anului urmator. In conditiile in care contractul inceteaza, angajatorul trebuie sa va compenseze in bani zilele de concediu neefectuate.
Va multumesc pentru raspunsurile promte si sper sa reusesc sa conving lichidatorul la plata concediului pe 2009. In caz contrar, cred ca nu-mi ramane decat sa sesizez I.T.M.-ul. :(
Art.141 alin.4 C.mun. prevede expres , posibilitatea compensarii în bani a concediului de odihnă neefectuat în cazul încetării contractului individual de muncă.
Ptin urmare, vi se va compensa CO neefectuat aferent anului 2009 si anului 2010.
Plata concediului aferent anului 2010 a fost bagata in plata.
Am discutat cu reprezentantul lichidatorului si am facut si o cerere cu privire la plata concediului neefectuat in 2009. Se pare ca a inteles situatia si urmeaza sa vorbeasca cu lichidatorul.
In ceea ce priveste situatia platilor compensatorii, s-a cerut un tabel cu cei carora le-a incetat CIM pentru anexarea acestuia la dosar. Sa zic ca e de bine?

Alte discuții în legătură

Concediu 2008 i0n i0n va salut, lucrez la o societate tip SRL cu contract individual de munca pe durata nedeterminata 24 de zile de concediu pe an din zilele aferente anului ... (vezi toată discuția)
Plata concediu de odihna neefectuat oana_oradea oana_oradea Buna! Intrebarea mea ar fi daca am dreptul la plata concediului de odihna neefectuat pe anul 2009 in cazul in care din 2010 intru in concediu de crestere a ... (vezi toată discuția)
Compensarea in bani a concediului neefectuat say say Potrivit art 141 din Codul Muncii: \"Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului ... (vezi toată discuția)