avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executarea silita
Discuție deschisă în Executare silită

executarea silita

cat dureaza ca judecatoria sa aprobe dosarul de executare silita depus de un executor si ce motive trebuiesc pentru a contesta o executare silita {la o suma de 30000 ron?}? debitorul trebuia sa plateasca din martie, mi a dat 4000 ron si restul cand o vrea el . se poate sa mi dea banii toti odata.nu as vrea sa i i au cu taraita. banii acopera datorii bancare pe care le platesc de 2 ani. multumesc
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 09:47, 8 Mai 2010
i se poate abroba ca in termen de 6 luni sa achite tot.. daca i se aproba.. daca in termenul de 6 luni nu se incadreaza cu plata integrala, va fi executat silit
Buna ziua,

incuviintarea executrii de catre judecatorie dureaza diferit, in functie de incarcatura instantei cu dosare. Oricum mai putin de 30-40 de zile este putin probabil, mai ales in Bucuresti.

In masura in care debitorul are bunuri, se poate ajunge la vanzarea silita, ceea ce inseamna ca va va plati suma deodata.

Daca nu are bunuri civenituri salariale, atunci executarea se va face prin poprire, dar in rate de maximum 1/3 din salariul acestuia.

Termenul de 6 luni despre care vorbea colegul de mai sus, nu este aplicabil in speta dvs.

Avocat Boncu
Incuviintarea instantei privind executarea silita se obtine de executorul judecatoresc intr- o saptamana.Important este sa alegeti modalitatea de executare care va avantajeza.Aceasta poate fi executare silita imobiliara, mobiliara ( pentru care nu va sfatuiesc sa optati ), poprire pe cont sau poprire pe venit.Pentru ca aveti de executat o suma mare, sfatul meu este sa optati pentru cea imobiliara daca debitorul are un imobil in proprietate.;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Mai 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
In calitate de creditor, nu aveti de ce se contestati propria executare silita - cazurile acestea sunt foarte rare si apar strict in caz ca executorul ales procedeaza la intocmirea de acte nelegale care il prejudiciaza chiar pe creditor.
Termene de plata si amanari mai poate obtine debitorul strict cu acordul dvs., al creditorului. Nimeni nu-i mai poate da termene fara voia dvs.
Executarea se poate face simultan prin toate cele trei forme de executare silita - poprire (conturi, salarii), executare silita imobiliara ( vanzarea silita a imobilelor debitorului) si mobiliara ( vanzarea silita a bunurilor mobile - masini etc ale debitorului).
Cele 6 luni la care face vorbire dl Petre se refera la un termen pe care debitorul urmarit, titular atat de venituri periodice - salarii, etc cat si de alte bunuri imobile- case, terenuri, il poate solicita instantei de judecata pentru ca sa achite exclusiv prin poprire sau plati periodice datoria urmarita, si a nu-i fi vandute imobilele:
Art. 499 Cod pr. civila:

"Dupa primirea somatiei debitorul poate cere instantei de executare, in termen de 10 zile de la comunicare, sa-i incuviinteze ca plata integrala a datoriei, inclusiv dobanzile si cheltuielile de executare, sa se faca din veniturile imobilului urmarit sau din alte venituri ale sale pe timp de 6 luni. "

In privinta celorlalte doua forme de executare silita existente - poprire si vanzarea mobilelor, nu se mai poate acorda nicio amanare fara permisiunea dvs., ca si creditor.
Astfel, poprirea se instiinteaza fara somarea debitorului, iar pentru urmarirea bunurilor mobile se incepe printr-o somatie transmisa debitorului, in care conform legii termenul de conformare pentru debitor este de o zi de la primire.

In ce priveste durata obtinerii incuviintarii executarii silite de la judecatoria competenta, asa cum vi s-a spus dureaza diferit - de la 3-4 zile, in cazul judecatoriilor mici, din provincie, la 2-3-4 saptamani la judecatoriile din orasele mari si chiar mai mult la cele din Bucuresti.
Oricum, in 99,9 % din cazuri incuviintarea se obtine si nu aveti de ce sa va faceti griji, pana la obtinerea ei puteti face demersuri dvs. pentru a afla ce bunuri are in proprietate debitorul dvs. - unde lucreaza, daca are case, terenuri, masini etc.
In principiu executorii cer incuviintarea executarii prin toate cele 3 forme expuse.
Urmarirea silita mobiliara poate fi f. eficienta si nu trebuie sa o evitati, asa cum vi s-a spus mai sus, pentru ca daca o casa se vinde greu ( si debitorii stiu asta), o masina se vinde mult mai usor, poate fi dusa in targ etc, sau va poate fi data chiar dvs. in custodie, si atunci debitorul se va grabi sa plateasca ( daca are cu ce) ca sa-si recupereze bunul. Plus ca, suma urmarita de dvs. nefiind f. mare, s-ar putea sa va recuperati si din poprire plus vanzarea unor mobile creanta. Tot la mobile intra si partile sociale pe care debitorul dvs. le poate detine intr-o firma.
Bineinteles - bun mobil nu inseamna ...mobila, ci orice bun care nu este teren sau constructie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Mai 2010
Diana Persa, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încetarea executării silite prettydaniola prettydaniola Inteleg ca executarea silită poate inceta pe motivul inexistentei de bunuri urmaribile. 1. La cat timp după încetarea executării silite poate începe o ... (vezi toată discuția)
Executare silita ContSters108914 ContSters108914 In cazul in care executorul judecatoresc obsearva ca prin porire nu poate recupera nimic de la debitor poate sa initieze o actiune de executare silita ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu si amenintare cu luare apartament aadriana aadriana Buna ziua. Am o problema cu cei de la kruk international.Ei mi-au preluat creditul cand nu am mai putut sa platesc si mi-au pus poprire pe salariu, 33% de 6 ... (vezi toată discuția)