avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... asociere in participatiune intre consiliul local si o ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

asociere in participatiune intre consiliul local si o firma in vederea exploatarii unui bun public

Bună ziua,am și eu o nelămurire,vă rog frumos.Primarul din comuna mea a inițiat o hotărîre de consiliu,aprobată de 2/3 din consilieri, în care se prevede asocierea in participațiune(fără licitație) între CL și o firmă și are ca obiect exploatarea unei bălți de 2ha,proprietate publică a CL (semnîndu-se și contractul aferent).Menționez că nu este un contract păgubos pentru consiliul local.Intrebarea este următoarea-s-a procedat legal,poate fi primarul tras la răspundere în vreun fel?Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 21:01, 9 Mai 2010
Problema sta in felul urmator: unii inspectori din partea Curtii de conturi au atacat aceste contracte in instanta, pe principiul ca institutia publica nu-i poate asuma riscul pierderilor (asocierea in participatiune presupune participarea atat la profit, cat si la pierdere...) si ca U.A.T. nu are calitatea ceruta de lege pentru a fi parte intr-o asociere in participatiune. In schimb, se recomanda asocierea simpla, in baza legii 215/2001.
De asemenea, asocierea in participatiune este o forma de asociere prevazuta de Codul Comercial (ca fiind posibila intre doi comercianti, ori intre un comerciant si o persoana fizica); ori art. 8 din Cod prevede clar ca judetul, orasul/comuna nu au calitate de comercianti (si, cu siguranta nu sunt nici persoane fizice:D).
Totodata, la asocierea in participatiune trebuie urmate niste proceduri speciale, o inregistrare a asocierii la Registrul Comertului (daca nu ma insel), crearea unui consiliu de administratie...etc (stiu ca am vazut o astfel de HCL care avea in anexa astfel de prevederi...).
Mulţumesc frumos,Kyandra.Poţi să-mi dai mai multe detalii in legătură cu asocierea simplă pe legea 215?
Pai...se adopta HCL privind asocierea dintre Consiliul local X si SC Y SRL, in vederea exploatarii unui lac dpdv turistic (sa zicem). Se prevede durata asocierii si se aproba contractul de asociere, cu imputernicirea data primarului de a-l semna,( in numele CL). Se incheie contractul de asociere...si cam asta e:D Pentru modele, putem discuta "privat"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aparatul de lucru al consiliului local jurista77 jurista77 Primarul poate propune desfiintarea aparatului de lucru al CL?sau Cl prin presedinte propune asta? (vezi toată discuția)
Contract de prestari servicii-nelamurire cri_secret_ina cri_secret_ina As dori sa stiu daca este legala adoptarea de catre C.L a unui contract de prestari servicii ce are ca obiect intocmirea documentatiei de organizare a ... (vezi toată discuția)
Reorganizare unitate de invatamant protaras protaras Pe considerente administrative, ca urmare a unei Hotarari a Consiliului Local,s-a aprobat transportul prescolarilor de la o structura la gradinita ce apartine ... (vezi toată discuția)