Bună ziua,am și eu o nelămurire,vă rog frumos.Primarul din comuna mea a inițiat o hotărîre de consiliu,aprobată de 2/3 din consilieri, în care se prevede asocierea in participațiune(fără licitație) între CL și o firmă și are ca obiect exploatarea unei bălți de 2ha,proprietate publică a CL (semnîndu-se și contractul aferent).Menționez că nu este un contract păgubos pentru consiliul local.Intrebarea este următoarea-s-a procedat legal,poate fi primarul tras la răspundere în vreun fel?Vă mulțumesc.
Problema sta in felul urmator: unii inspectori din partea Curtii de conturi au atacat aceste contracte in instanta, pe principiul ca institutia publica nu-i poate asuma riscul pierderilor (asocierea in participatiune presupune participarea atat la profit, cat si la pierdere...) si ca U.A.T. nu are calitatea ceruta de lege pentru a fi parte intr-o asociere in participatiune. In schimb, se recomanda asocierea simpla, in baza legii 215/2001.
De asemenea, asocierea in participatiune este o forma de asociere prevazuta de Codul Comercial (ca fiind posibila intre doi comercianti, ori intre un comerciant si o persoana fizica); ori art. 8 din Cod prevede clar ca judetul, orasul/comuna nu au calitate de comercianti (si, cu siguranta nu sunt nici persoane fizice:D).
Totodata, la asocierea in participatiune trebuie urmate niste proceduri speciale, o inregistrare a asocierii la Registrul Comertului (daca nu ma insel), crearea unui consiliu de administratie...etc (stiu ca am vazut o astfel de HCL care avea in anexa astfel de prevederi...).
Pai...se adopta HCL privind asocierea dintre Consiliul local X si SC Y SRL, in vederea exploatarii unui lac dpdv turistic (sa zicem). Se prevede durata asocierii si se aproba contractul de asociere, cu imputernicirea data primarului de a-l semna,( in numele CL). Se incheie contractul de asociere...si cam asta e:D Pentru modele, putem discuta "privat"