Firma unde lucrez s-a hotarat subit, din cauza unor proiecte in derulare avute pe alte continente (mai precis Australia), sa imi ceara modificare programului de lucru de noapte (in fiecare noapte, 5 zile pe saptamana), uneori chiar cu cerere de ore suplimentare (2 sau 3 ore in plus pe noapte). Saptamanile cand mi se cere sa lucrez in acest mod mi se anunta ca doar o zi, doua inainte (de obicei joia sau vinerea) si in plus nu sunt remunerat in plus pentru programul de noapte.
Exista vreo reglementare in codul muncii sau in contractul colectiv de munca care imi permite sa refuz un astfel de program (este absolut insuportabil, mai ales pentru ca nu e in ture, alterneaza etc) si as dori sa subliniez ca sunt in domeniul IT, un domeniu care nu prea se confunda cu cel al paznicilor de noapte ...
Am uitat sa mentionez ca nu este un moft ceea de doresc (revenirea la programul normal), ci pur si simplu 10 -11 ore /noapte. 5 zile pe saptamana incep sa-mi provoace probleme de sanatate.
Legea 53, codul muncii stabileste clar conditiile in care se lucreaza noaptea, precum si modul de plata (cu spor de noapte),si ca orele suplimentare nu poti face mai mult de 8 ore pe sapt, adica timpul de lucru inclusiv orele suplimentare nu poate depasi 48 ore saptamanal.
orele suplimentare sunt facultative si nu obligatorii. daca citesti codul munci vei gasi raspunsul la amanuntit la problema