Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt: învoiala părţilor; acţiunea în justiţie.
Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele:
- recunoaşterea salariatului că a produs o pagubă, că a primit o sumă nedatorată, bunuri ce nu i se cuveneau sau servicii la care nu era îndreptăţit;
- descrierea pagubei;
- cuantumul şi modul de stabilire al acesteia;
- modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).
De asemenea, salariatul, în mod unilateral, poate recunoaşte producerea pagubei asumându-şi un angajament scris de plată, care pentru a fi valabil, trebuie acceptat de angajator. Se ajunge în acest fel, tot la învoiala părţilor.
Însă, trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.
Singura cale aflată la îndemâna angajatorului păgubit este aceea de a sesiza instanţa de judecată competentă, respectiv tribunalul de la sediul sau domiciliul său.
Multumesc pentru informatii.
- Vreau sa va mai spun ca nu s-a semnat niciodata un acord al partilor, patronul luand singur hotararea de retinere, noi primeam in plic un fluturas fara valabilitata(nesemnat, nestampilat), chitanta cu retinerea si eventual un rest de plata dat in bonuri stampilate deja pe verso, pentru a le folosi numai in unitatea unde lucram.
- Bonurile de masa pentru luna in curs cand se acxorda? Noi le primim la inceputul lunii urmatoare. Ex: acum in mai, la ora la care va scriu, noi nu am primit inca bonurile pe luna aprilie, este corect?
- Pentru toate retinerile, pe care le-am enumerat in primul mesaj, noi, angajatii il putem actiona in instanta?
Multumesc!
ART. 164 Codul Muncii(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operata, în afară cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadenta, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitiva şi irevocabilă.
dati in judecat angajatorul . Veti avea castig de cauza
Potrivit legislatiei in materie, angajatorul distribuie salariaţilor tichetele de masa, lunar, în ultima decada a fiecărei luni, pentru luna următoare.