avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie de imputare dupa un inventar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie de imputare dupa un inventar

Buna seara!
Lucrez intr-un market(produse alimentare), care apartine unei firme.Aceasta firma are market-uri in doua localitati.Intr-o localitate este un market(cel mai mare, in care lucrez eu), in cealalta sunt 5(3 in apartamente de bloc). Birourile sunt in loc. cu cele 5 market-uri. La noi s-a efectuat inventarul. Inventarul a fost facut de personalul de la birori impreuna cu noi, noi numaram si ei scanau cod bare si nr bucati, dar nu unii in prezenta celorlalti. in final s-a iesit cu lipsa mare la inventar. am fost intrebati de ce de catre patron, noi am motivat,nu i-a placut raspunsul, ni s-au dat acte la semnat, noi am refuzat, am fost amenintati cu dosar penal(mai toti am fost de acord) si ne-am trezit cu aviz postal cu recomandata, in care sunt actele pe care am refuzat sa le primim direct din firma: angajament de plata si decizie de imputare. Sa le ridic de la Posta? Din 2007 pana acum am lucrat 38 de luni fara intrerupere si am 20 de chitante taiate cu motivul "lipsa inventar" sau "lipsa gestiunea 18" in val de 1945RON, iar decizia de imputare are val de 1340ron. Zilele libere date de constitutie nu ne sunt platite nici compensate prin libere. De un an nu ne mai da bonurile integral pe zile lucratoare(am luat 4-13 bonuri/luna cu luna complet lucrata)Pot face ceva?
Cel mai recent răspuns: mcvarual , utilizator 23:39, 4 August 2010
Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt: învoiala părţilor; acţiunea în justiţie.

Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele:
- recunoaşterea salariatului că a produs o pagubă, că a primit o sumă nedatorată, bunuri ce nu i se cuveneau sau servicii la care nu era îndreptăţit;
- descrierea pagubei;
- cuantumul şi modul de stabilire al acesteia;
- modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).

De asemenea, salariatul, în mod unilateral, poate recunoaşte producerea pagubei asumându-şi un angajament scris de plată, care pentru a fi valabil, trebuie acceptat de angajator. Se ajunge în acest fel, tot la învoiala părţilor.

Însă, trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.

Singura cale aflată la îndemâna angajatorului păgubit este aceea de a sesiza instanţa de judecată competentă, respectiv tribunalul de la sediul sau domiciliul său.
Multumesc pentru informatii.
- Vreau sa va mai spun ca nu s-a semnat niciodata un acord al partilor, patronul luand singur hotararea de retinere, noi primeam in plic un fluturas fara valabilitata(nesemnat, nestampilat), chitanta cu retinerea si eventual un rest de plata dat in bonuri stampilate deja pe verso, pentru a le folosi numai in unitatea unde lucram.
- Bonurile de masa pentru luna in curs cand se acxorda? Noi le primim la inceputul lunii urmatoare. Ex: acum in mai, la ora la care va scriu, noi nu am primit inca bonurile pe luna aprilie, este corect?
- Pentru toate retinerile, pe care le-am enumerat in primul mesaj, noi, angajatii il putem actiona in instanta?
Multumesc!
ART. 164 Codul Muncii(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operata, în afară cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadenta, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitiva şi irevocabilă.

dati in judecat angajatorul . Veti avea castig de cauza
multumesc, o seara buna!
Potrivit legislatiei in materie, angajatorul distribuie salariaţilor tichetele de masa, lunar, în ultima decada a fiecărei luni, pentru luna următoare.

Alte discuții în legătură

Decizie imputare inventar, bilet la ordin mcvarual mcvarual L-am dat in judecata pe patron, am continuat sa lucrez in aceeasi firma, dar am mai descoperit niste lucruri, care imi sunt neclare. Chestiunile neclare ... (vezi toată discuția)
Inventar, decizie de imputare Tania  D Tania D suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui ... (vezi toată discuția)
Retineri salariu mnd mnd Buna ziua, In CCM al firmei la care lucrez este stipulat ca \\\'\\\'angajatorul isi rezerva dreptul de a acorda anumite facilitati si avantaje salariatilor in ... (vezi toată discuția)