avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... primesc somaj daca-mi dau demisia?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

primesc somaj daca-mi dau demisia?

Buna ziua . In legatura cu dreptul la somaj am si eu o intrebare. Am lucrat 8 ani la o intreprindere , aceea sa inchis si am plecat la o alta intreprindere cu o intrerupere de 2 zile in cartea de munca. Aici patronii nu fac disponibilizari ci te cheama la personal si te pun sa-ti dai demisia , ca daca nu o faci te muta din loc in loc pana oricm o dai pana la urma . In aceasta conditie , de a-mi da eu demisia de la locul de munca , eu am dreptul la somaj?Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:28, 9 Mai 2010
Persoanele care demisioneaza nu au dreptul la ajutorul de somaj.
Practica unor astfel de patroni este abuziva.
Salariatii care cedeaza si isi dau demisia nu vor putea beneficia de ajutorul de somaj.
Sesizati ITM!
Încetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
Legea nr. 76/2002 prevede:
Art. 17. - (1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;
b) le-au incetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
c) le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti sau alesi, daca anterior nu au fost incadrati in munca sau daca reluarea activitatii nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului;
d) a expirat durata pentru care militarii au fost angajati pe baza de contract sau li s-a desfacut contractul din motive neimputabile lor;
e) le-a incetat raportul de munca in calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
f) au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
g) au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;
h) le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
i) Abrogat;
j) reintegrarea in munca, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
k) le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv pe baza conventiei civile.
(2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
b) sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
c) sunt persoane care, inainte de efectuarea stagiului militar, nu au fost incadrate in munca si care intr-o perioada de 30 de zile de la data lasarii la vatra nu s-au putut incadra in munca .

In concluzie, daca va depuneti demisia la angajator nu veti beneficia de ajutor de somaj, legea prevazand acordarea acestui drept numai celor carora le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor. ;)
artur1971 a scris:

...patronii nu fac disponibilizari ci te cheama la personal si te pun sa-ti dai demisia , ca daca nu o faci te muta din loc in loc pana oricm o dai pana la urma .


1. Nu sunteti obligat sa semnati demisia, nu au ce sa va faca, legal.
2. Daca va schimba locul de munca inseamnca ca l-a desfiinta pe cel avut de dvs.
3. Nu va poate schimba locul de munca decat prin act aditional la contractul individual de munca (CIM), act semnat de ambele parti.
4. Daca nu semnati actul aditional nu are decat posibilitatea sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
5. Inspectorul de personal de la firma ar trebui sa stie toate acestea si sa nu il lase pe angajator sa incalce legea.
6. Sa nu aveti dvs. initiativa incetarii CIM. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj lasati-l pe angajator sa aiba initiativa.
7. daca va schimbalocul de munca fara acordul dvs. faceti imediat o sesizare la ITM, pentru incalcarea prevederilor CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj AdrianG1954 AdrianG1954 am o vechime de 32 de ani si sunt in somaj de trei luni.Daca ma angajez ,in caz de demisie mai beneficiez de somaj? (vezi toată discuția)
Somaj tudorache_alyna tudorache_alyna Daca un angajat este incadrat la 2 locuri de munca diferite, unul cu norma intreaga si celalalt cu timp partial unde are si functia de baza, la incetarea ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de somaj...help Amalia_E Amalia_E Mi-am incheiat studiile anul acesta in iunie dar fara a-mi sustine lucrarea de licenta. 1. Pot sa beneficiez de ajutor de somaj pana in momentul in care am ... (vezi toată discuția)