avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptie-pasi de urmat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptie-pasi de urmat

Buna!
M-a intrebat cineva ce trebuie sa faca pentru a adopta un copil. Am citit legea adoptiei, normele de aplicare, dar nu m-am lamurit indeajuns ca sa-i pot da raspunsul pe care si-l doreste, pentru ca vrea cat mai repede sa aiba copilul infiat. Pe scurt speta e urmatoarea:
Familia locuieste temporar in Spania, castiga foarte bine, in Romaia au locuinta lor. Mai au 3 fete, de 15, 11 si 8 ani si isi doresc si un baiat. Copilul doresc sa-l dea o familie sarmana, unde este al 6-lea.
Ei se grabesc, fiindca trebuie sa plece, insa eu stiu ca nu mergi cu copilul la notar cu ceva de genul -il dau-il iau-...
Daca este vreo alta cale mai rapida si eu nu am cunostinta, va rog sa ma luminati si pe mine.
Cel mai recent răspuns: ContSters114893 , utilizator 16:50, 9 Mai 2010
nu exista o cale mai rapida si treb sa contacteze un avocat pana pleaca ,treb sa ii ajute ca e o procedura nu tocmai usoara.succes!

Av Voicu Cristina
Trebuie intentata actiune in justitie, parintii au nevoie de atestate de la autoritatea tutelara, dureaza si mult si e si o procedura greoaie, cel mai bine e sa fie asistati de un avocat specializat in adoptii.
Multumesc.
dana_driga a scris:

Buna!
M-a intrebat cineva ce trebuie sa faca pentru a adopta un copil. Am citit legea adoptiei, normele de aplicare, dar nu m-am lamurit indeajuns ca sa-i pot da raspunsul pe care si-l doreste, pentru ca vrea cat mai repede sa aiba copilul infiat. Pe scurt speta e urmatoarea:
Familia locuieste temporar in Spania, castiga foarte bine, in Romaia au locuinta lor. Mai au 3 fete, de 15, 11 si 8 ani si isi doresc si un baiat. Copilul doresc sa-l dea o familie sarmana, unde este al 6-lea.
Ei se grabesc, fiindca trebuie sa plece, insa eu stiu ca nu mergi cu copilul la notar cu ceva de genul -il dau-il iau-...
Daca este vreo alta cale mai rapida si eu nu am cunostinta, va rog sa ma luminati si pe mine.

In primul rand nu se poate adopta un anume copil. Daca ar fi posibil asa ceva ar fi o goana dupa copii disponibili de dat. Copiii care se pot adopta sunt doar cei declarati de catre statul roman ca fiind adoptabili si asta dupa ce s-a incercat integrarea lor in familia din care provin.

In al doilea rand dumnealor locuiesc in afara Romaniei si daca nu pot sa se instaleze in Romania pentru o perioada mai lunga si sa urmeze toate formalitatile necesare care pot dura ani (obtinere de atestat de familie apta sa adopte, vizite pentru a vedea copii adoptabili, supraveghere ulterioara post-adoptie etc.) atunci adoptia nu este posibila. Altfel spus, romanii stabiliti in strainatate nu au la dispozitie o procedura speciala care sa le permita sa adopte din Romania. In prezent exista in discutie un proiect de lege care a luat in considerare aceasta problema insa vom vedea ce se va adopta concret. Mai multe detalii despre adoptii gasiti pe site-ul www.adoptia.ro
Am deschis acest subiect pentru ca o ruda a familiei care are copilul de dat a spus ca si ei au dat un copil si procedura a durat 20 de zile !!!!!, amanunt care mi s-a parut incredibil.
Repet, am citit si eu legea si am ajuns la aceleasi concluzii ca dvs., am crezut doar ca mi-a scapat ceva, deoarece copilul nu e in plasament.

Alte discuții în legătură

Adoptie copil amalia popescu amalia popescu as dori sa stiu daca pot adopta un copil direct de la mama sa(mentionez ca se afla in grija mamei ,de tata este recunoscut in acte,dar nu ii plateste pensie ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil de catere cetatean strain cont utilizator avocat.ro cont utilizator avocat.ro :(:oops:multumesc anticipat!am un copil de 7 ani pe care tatal lui nu l/a recunoscut.la 5 ani dupa nasterea lui mi/am gasit pe cineva care este acum sotul meu ... (vezi toată discuția)
Infierea unui copil Ioana Mocanu Ioana Mocanu Am 38 ani si vreau sa infiez o fetita de 3 luni, a carei mama e de acord sa mi-o dea. Mi s-a spus ca nu pot infia ce copil doresc, ca sunt altii la rand. Au ... (vezi toată discuția)