dana_driga a scris:
Buna!
M-a intrebat cineva ce trebuie sa faca pentru a adopta un copil. Am citit legea adoptiei, normele de aplicare, dar nu m-am lamurit indeajuns ca sa-i pot da raspunsul pe care si-l doreste, pentru ca vrea cat mai repede sa aiba copilul infiat. Pe scurt speta e urmatoarea:
Familia locuieste temporar in Spania, castiga foarte bine, in Romaia au locuinta lor. Mai au 3 fete, de 15, 11 si 8 ani si isi doresc si un baiat. Copilul doresc sa-l dea o familie sarmana, unde este al 6-lea.
Ei se grabesc, fiindca trebuie sa plece, insa eu stiu ca nu mergi cu copilul la notar cu ceva de genul -il dau-il iau-...
Daca este vreo alta cale mai rapida si eu nu am cunostinta, va rog sa ma luminati si pe mine.
In primul rand
nu se poate adopta un
anume copil. Daca ar fi posibil asa ceva ar fi o goana dupa copii disponibili de dat. Copiii care se pot adopta sunt doar cei declarati de catre statul roman ca fiind
adoptabili si asta dupa ce s-a incercat integrarea lor in familia din care provin.
In al doilea rand dumnealor locuiesc in afara Romaniei si daca nu pot sa se instaleze in Romania pentru o perioada mai lunga si sa urmeze toate formalitatile necesare care pot dura ani (obtinere de atestat de familie apta sa adopte, vizite pentru a vedea copii adoptabili, supraveghere ulterioara post-adoptie etc.) atunci adoptia nu este posibila. Altfel spus, romanii stabiliti in strainatate nu au la dispozitie o procedura speciala care sa le permita sa adopte din Romania. In prezent exista in discutie un proiect de lege care a luat in considerare aceasta problema insa vom vedea ce se va adopta concret. Mai multe detalii despre adoptii gasiti pe site-ul
www.adoptia.ro