avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Buna ziua,
o casa dobandita in timpul casatoriei se imparte intre soti daca aceasta a fost dobandita prin donatie de la parinti sotului numai lui( casa fiind de fapt platita dar pt a plati mai putin la notariat s-a ales optiunea de donatie.) multumesc
Ultima modificare: Duminică, 9 Mai 2010
ContSters121502, utilizator
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 15:53, 9 Mai 2010
Calitatea de bunuri proprii/comune ale sotilor este insusita dupa cum acestea au fost dobandite inainte/in timpul casatoriei. Conform art. 31 li. b) C.fam, bunuri proprii dobandite in timpul casatoriei sunt cele dobnadite prin mostenire, legat, donatie, doar daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune.
Regula generala este ca bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
La desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti.

Modul de dobandire a casei este acela care rezulta din acte, deci donatie.

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot, bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune.

Dar, potrivit art.937 alin.(1) din C.civ., "orice donatiune facuta intre soti in timpul maritagiului este revocabila".
Ultima modificare: Duminică, 9 Mai 2010
Darie Tudor, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj apartament dobandit inainte de casatorie vb1 vb1 Inainte de casatorie, sotul a dobandit un apartament pe care dupa casatorie, l-a donat in proportie de 50% sotiei (cu drept de instrainare a partii sale). Pe ... (vezi toată discuția)
Donatii in timpul casatoriei dorintanase2005 dorintanase2005 Intrebarea mea este urmatoare: -In timpul casatoriei primesti un bun prin donatie directa pe numele tau.In caz de divort acest bun poate fi impartit ca bun ... (vezi toată discuția)
Donatie intre soti oflorin oflorin am achizitionat , in timpul casatoriei , un apartament . doresc ca partea mea din apartament sa o donez sotiei , astfel incit ea sa fie singura proprietara a ... (vezi toată discuția)