avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Donatii in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Donatii in timpul casatoriei

Intrebarea mea este urmatoare:
-In timpul casatoriei primesti un bun prin donatie directa pe numele tau.In caz de divort acest bun poate fi impartit ca bun comun?
Astept un raspuns,va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dorintanase2005 , utilizator 09:57, 31 August 2010
Bunurile primite prin donatie in timpul casatoriei sunt bunuri proprii ale sotului care le-a primit,cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut ca acestea vor fi comune.Asadar,in caz de divort,bunul primit prin donatie nu va intra in masa partajabila.
Buna ziua !
Referitor la donatiile dintre soti, Codul civil prevede anumite reguli speciale derogatorii de la regulile generale aplicabile donatiilor. Cea mai importanta regula speciala (celelalte fiind subsecvente) vizeaza derogarea de la principiul irevocabilitatii donatiilor. Potrivit art.937 alin.l C.civ., "orice donatiune facuta intre soti in timpul maritagiului este revocabila". In consecinta, in ceea ce priveste contractul de donatie incheiat intre soti (deci in timpul casatoriei), poate avea ca obiect numai bunurile proprii ale sotului donator si care devin astfel bunuri proprii ale sotului donatar.
Cu stima !
Multumesc.Cred ca am formulat prea vag intrebarea.Nu este un bun donat de unul dintre soti,ci primit de unul dintre soti de la o alta persoana.
Asa cum v-am spus,acest bun este un bun propriu al sotului care l-a primit,cu exceptia aratata,deci nu va face obiectul partajului.
Ultima modificare: Luni, 30 August 2010
luiza2008, utilizator
Multumesc pentru raspuns.Dar daca in acest bun s-a investit ,lucru dovedit prin facturi pe numele unuia dintre soti,macar aceste investitii te pot ajuta la partaj?

Alte discuții în legătură

Divort viezurel5 viezurel5 Buna seara ma numesc nicoleta si am 38 de ani ,va rog frumos puteti sa mi spuneti daca am facut bine ; eu cu sotul meu avem 17 ani de casnicie anul trecut am ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament dobandit inainte de casatorie vb1 vb1 Inainte de casatorie, sotul a dobandit un apartament pe care dupa casatorie, l-a donat in proportie de 50% sotiei (cu drept de instrainare a partii sale). Pe ... (vezi toată discuția)
Contract donatie intre soti smn smn Buna ziua, Am o problema si sper sa ma ajutati: Am divortat in ian 2006, am deschis partaj pentru apartament si masina tot in ian 2006. Am primit prin ... (vezi toată discuția)