avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

1. Sunt in partaj dupa pronuntarea divortului. Locuim in acelasi apartament. Instanta a hotarit 50% pentru fiecare sot in privinta apartamentului. Mi s-a atribuit mie, cu conditia sa platesc fostei sotii 1,5 miliarde. Daca eu nu platesc, ce se intimpla? Conform Art. 673 Cod civil, se atribuie apartamentul celuilalt coproprietar. Daca nici el nu plateste, apartamentul va fi scos la licitatie. Atunci vom imparti banii obtinuti in urma licitatiei, sau va trebui sa achit tot 1,5 miliarde lei?
2. Am doi copii majori. Care articol din lege prevede ca se plateste pensie alimentara numai daca urmeaza studii superioare la curs de zi?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 21:34, 9 Mai 2010
2. Art.101 din Codul fam prevede ca parintii sunt obligati sa creasca copilul, sa ingrijeasca de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia. Aceasta obligatie dureaza atata timp cat copilul isi desavarseste studiile dar nu mai mult de implinirea varstei de 25 de ani.
1. Instanta poate dispune in aceasta situatie vanzarea bunului fie de catre parti prin invoiala sau de catre executorul judecatoresc.
Copilul devenit major aflat in continuarea studiilor (cursuri zi) in cadrul unei institutii de invatamant superior are dreptul la pensie de intretinere pana cel tarziu la varsta de 26 ani, cu conditia sa nu aiba simultan si calitatea de angajat (art.101 Cod Familie).
Daca se va ajunge la licitatie se va imparti suma obtnuta , oricare ar fi ea, in mod egal.
.
1.Raspuns afirmativ,urmand ca instanta sa dispuna vanzarea apartamentului.
2.Copilul major,pana la la terminarea studiilor,nu mai tarziu de implinirea vrastei de 26 de ani,beneficiaza de psnsie de intretinere in situatia in care nu este incadrart in munca,avand asigurata subzistenta.
daca stiti ca nu dispuneti de suma , nici dvs si nici fosta sotie, poate ajungeti la o intelegere pt a vinde impreuna apartamentul. la licitatie nu luati suma la care s-a evaluat si e pacat de munca amandurora
Obligatia de intretinere a copiilor majori este reglementata de art. 86 si art. 101 codul familiei. Este recomandabil sa va intelegeti si sa evitati licitatia publica care ar putea sa va dezvantajeze pe amandoi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat simisf simisf Buna ziua. Pentru a inainta o actiune de solicitare pensie de intretinere major (pana acum nu a avut) pe dispozitiile carui articol din codul familie sa imi in ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere ned81 ned81 [[b]b]Va rog ajutati-ma cu un sfat. parintii mei au divortat cand eu aveam varsta de 9 ani. Tatal meu a fost obligat la plata unei pensii de intretinere, ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere pt.un adolescent de 21 de ani Tyrol1978 Tyrol1978 Buna ziua!Am si eu o intrebare,si as vrea sa ma lamuriti si pe mine.Daca un adolescent de 21 de ani ,urmeaza cursurile unui liceu particular ,tatal lui poate ... (vezi toată discuția)