avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SA - Administrator + actionar majoritar strain +RC
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SA - Administrator + actionar majoritar strain +RC

Buna,

Lucrez la un SA care are actionar majoritar (>99, ..% din capital) o persoana juridica straina. Administratorul societatii este angajatul actionarului majoritar si actionar. Ceilalti membri ai actionariatului sunt persoane fizice straine, cu exceptia unuia singur care este cetatean roman si director al SA.
Acum a venit vremea sa se depuna situatiile financiare anuale si sa se realeaga cenzorii....
Stie cineva de ce acte am nevoie la RC?
Si am urmatoarele temeri:
1. hotararea AGA va fi probabil redactata intr-o limba straina si semnata de toti actionarii, asta inseamna ca nu mai e necesara convocarea dar si ca trebuie sa fac traducere legalizata: e oare suficient pentru RC?
2. bilantul si situatiile financiare pana acum se semnau de catre directorul societatii care primea imputernicire in acest sens de la administrator: acum se mai poate face asa avand in vedere ca exista niste exceptii in ceea ce priveste delegarea de atributii?

Daca aveti o situatie similara, va rog sa imi raspundeti. Pentru mine este ceva relativ nou, iar cei de la RC nu ma lamuresc cine stie ce....:(
Multumesc anticipat
:O
Cel mai recent răspuns: miller13 , utilizator 11:50, 30 Martie 2007
Ce sa-ti spun, la punctul 1 nu mai e necesara convocarea daca actul constitutiv iti permite. Am vazut acte care spuneau ca intrunirile fara o convocare conform procedurii specificate nu sunt in masura sa stabileasca hotarari obligatorii pentru soc respectiva. Aveau ei motivele lor.
AGEA trebuie in limba straina a fiecariu cetatean sau in engleza, tradusa si legalizata notarial (traducerea), asa cum ai zis. Vezi si ce alte prevederi are actul constit si daca te ajuta sa simplifici unele proceduri.
La 2 tre sa vad modificarile L 31, nu am avut inca nevoie si am trecut superficial peste ele.
Aoleu, am vazut acum ca actionarul principal este soc com straina. Vezi prevederile actului ei constit cu privire la investitii etc, in ce conditii si cine ia deciziile. Ca sa fii sigura, ti-ar trebui si o AGEA pentru ea. Nu stiu daca m-ai inteles.
Sincer, nu inteleg prea bine.

Am mai avut anul trecut o situatie destul de complicata cand am facut majorarea capitalului social. Anterior s-a facut o cesiune de actiuni in urma careia ramasese actionar unic doar pj straina. Pentru a acoperi situatia si a ramane SA am facut concomitent: noua cesiune de actiuni catre 4 persoane fizice, majorare de capital si modificare articol act constitutiv ref la capital. Pe vremea aceea am depus la RC hotarare in limba romana semnata de persoana in drept din partea Actionarului PJ straina dar cu specificarea ca pentru actionarii straini traducerea a fost asigurata de un traducator autorizat (semnatura si parafa), fara convocator si proces verbal tot in limba romana, plus toate actele celalate (raport cenzori, situatii financiare, declaratii etc.etc)
Atunci am rezolvat-o. Nu mi-a cerut nimeni sa aduc acte din partea societatii straine sau altceva. Cu noile modificari ale legii insa mi-e destul de teama fiindca mi se par confuze, neexplicite. Iar actul constitutiv este de acum 15 ani, a suferit niste modificari, structura actionariatului s-a schimbat in totalitate, iar anumite prevederi nu au fost incluse fiindca la vremea aceea nu se puteau previziona iar cand s-au facut modificarile nu s-au luat in calcul toate situatiile/consecintele posibile.
As putea incerca sa fac o actualizare a actului constitutiv dar nu stiu in ce masura sunt capabila sa o fac intr-un timp scurt si nici nu am experienta necesara.
Oricum, o sa mai studiez sa vad exact ce trebuie facut.
Multumesc pentru orice alt sfat pe care mi-l poti da.
Procedezi in felul urmator:

- hotarare agea a pj straine cu imputernicirea unei persoane care sa semneze hotararea agea a societatii ale carei situatii financiare se depun;
- hotrarare agea a societatii semnata de imputernicitul pj straine si de cele 4 persoane fizice;
- alte doc necesare pt intocmirea dosarului, gasesti lista pe site-ul ReCom.

La ReCom depui traducerea legalizata a hotararii pj straine si hotararea agea a SA-ului; in cazul in care ti se solicita de la ReCom, depui si copie a hotararii in limba engleza (nu incerca sa o legalizezi pentru ca notarii din Romania nu legalizeaza copii dupa documente in alte limbi). Este posibil ca sa ti se ceara si hotararea in original, mie mi s-a intamplat.

Sper ca te-am ajutat macar putin.
Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte infiintare srl - asociat unic o persoana juridica straina bamac bamac Ce acte trebuie pentru infiintarea unui SRL care va avea asociat unic o persoana juridica straina? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Demisii cenzori si contractare auditor financiar ela-ela ela-ela Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie la o societate comerciala pe actiuni unde statul este actionar majoritar: In anul 2011 membri comisiei de ... (vezi toată discuția)
Procura aga ginnyy ginnyy O persoana juridica straina, asociat intr-ul SRL., mandateaza o persoana fizica romana pentru a vota in cadrul AGA majorarea capitalului social. In afara de ... (vezi toată discuția)