avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Inregistrarea cheltuielilor deductibile partial (PFA) ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Inregistrarea cheltuielilor deductibile partial (PFA) si calculul venitului total

Buna ziua,

Ma poate informa cineva cum trebuie inregistrate in Registrul jurnal de incasari si plati ptr. PFA-uri cheltuielile deductibile partial (cum sunt cele cu electricitatea spre exemplu) ? Se inregistreaza doar procentul deductibil si se trece ca document justificativ factura (sau chitanta ?) corespunzatoare cheltuielii respective ?

O alta intrebare: calculul venitului total se face prin insumarea veniturilor si a cheltuielilor nedeductibile si prin scaderea cheltuielilor deductibile ?

In sfarsit, ultima intrebare: daca pentru o factura emisa la sfarsitul lui 2009, plata acesteia a fost incasata in 2010, incasarea respectiva se trece pe anul 2009 (cand a fost emisa factura) sau pe anul 2010, cand a fost incasata plata corespunzatoare facturii ?

Va multumesc anticipat.

O zi buna tuturor!
Cel mai recent răspuns: aura.radulescu , utilizator 18:08, 13 Mai 2010
Se trece in jurnal doar procentul deductibil, respectiv partea din factura corespunzatoare spatiului alocat pfa.

imi permit o corectie : cred ca v-ati referit la determinarea bazei impozabile .
Aceasta se determina cf formulei :
Baza de calcul se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol, cotizaţiile plătite la asociaţiile profesionale.

Venitul brut cuprinde sumele incasate .Asadar , in sensul impozitului pe venit , acea factura va fi inregistrata la momentul incasarii.

Sunteti platitor de tva ?
cu tot respectul, acceptati si o opinie potrivit careia:
*pentru cheltuieli cu deductibilitate plafonata/partiala...etc se dedchide fisa operatiuni diverse... ( art 46 din OMFP 1040/2004) si se va prelua in Jurnalul pt operatiuni diverse doar partea deductibila (art 47 din acelasi ordin)
*orice suma incasata sau platita se trece in RJIP in ordine cronologica (art 51/1040) deci chitanta se trece la momentul incasarii adica 2010
* cheltuielile cu electrica , gaz...etc chiar daca chitantele nu sunt pe numele PFA sunt admise la deductibilitate ( art 38 norme metodologice pentru aplicarea art 48 CF) si se trec in RJIP la valoarea din chitanta pentru a respecta art 51. apoi se preia prin fisa in jurnal, doar cota deductibila si ce ramane nedeductibil se trece in centralizatorul cheltuielilor nedeductibile asa cum este prevazut in art 52. Tot in acest art. este si formula pentru calculul venitului net. Faceti o simulare de calcul si veti vedea ca obtineti acelasi rezultat (ca la preluarea directa in RJIP a cotei deductibile) dar se respecta art 51 si nu numai, si nici nu se modifica baza de impozitare. Pare un pic intortochiat acest mod de calcul, insa formula de la art 52 ,este f. corecta. Suntem totusi la contabilitatea in partida simpla, adica OMFP 1040/2004
Dac gresesc, rog sa fiu corectat
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2010
mayer, utilizator
@mayer; sigur ca da ! modul de lucru descris de dvs e ... ca la carte !
Cunosc si practic acest mod de lucru
Am apreciat insa, ca initiatorul sa nu fie cumva bulversat de aceasta procedura , dat fiind termenul foarte apropiat de depunere a declaratiei 200 , de aceea am incercat sa raspund fara prea multe detalii , punctual, la intrebarile puse .
...si sinteza primului raspuns, si finetea aprecierii dvs la adresa initiatorului, sunt corecte si demne de apreciat.
Sper ca prin cele 2 raspunsuri, utilizatorul Mickaela sa-si fi gasit rezolvarea, cred si ma bucur ca forumul devine pe zi ce trece, poate mai mult decat au sperat la inceput echipa de initiatori, un mediu in care putem rezolva mai mult si mai repede, invatand unii de la altii
Felicitari dvs specialistilor, care puteti darui din experienta si altora, felicitari aministratorilor, felicitari echipei din suportul tehnic, felicitari tuturor !
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
mayer, utilizator
Buna seara ! As vrea sa va intreb daca aeasta actiune este valabila si pt. inreg. in contabilitatea srl-urilor. Adica, sa se treaca in conturile de cheltuiala doar suma deductibila din toata valoarea chitantei-in paralel sa se tina o fisa cu valoarea integrala a chitantelor. Multumesc, Aura

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Determinare venit impozabil intreprindere individuala cristina_71 cristina_71 Buna seara , pentru determinarea venitului impozabil la o intreprindere individuala se ia in considerare la venituri baza fara TVA si la cheltuieli baza ... (vezi toată discuția)
Inregistrare plata impozit pe venit si sanatate vali7111 vali7111 Buna ziua. Plata impozitului de 16% pentru veniturile obtinute din activitatea PFA poate fi inregistrata in \"registru pe venituir si plati\"?Dar cei 5,5 % ce ... (vezi toată discuția)
Achizitie mijloc . transport de la persoana fizica? expro expro buna ziua, un cabinet al unui medic de familie poate achizitiona un autoturism de la o pers. fizica? in ce baza? contract de vanzare cumparare? in registrul ... (vezi toată discuția)