avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de mostenire prin legea 18
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de mostenire prin legea 18

Tata (din sapte frati) are dreptul la 0.535 ha teren impadurit dupa parinti dintr-un total de 3.75ha.Un nepot de la o sora (decedata) de-a lui tata a obtinut dreptul de propietate pe toata suprafata de 3.75ha,prin insatanta la Judecatoria Bicaz ,iar comisia de la Primaria Farcasa i l-a dat in posesie in 2007 .Tata nu a stiut de dreptul de mostenire, nici ca trebuie depusa cerere de punere in posesie ,ci doar acum cind l-am dus sa-si mai vada neamurile (are 85 ani)de pe valea Bicazului ,am aflat de poveste ci ca partea cuvenita de teren impadurit i-a luat-o nepotul.Ce trebuie facut,ce solutie exista ,o plingere penala (pt. abuz din partea nepotului ) sau pe instanta pt. partaj de succesiune;sau este tardiva la legea 18 actiunea desi este mostenirea unui terene ce i se cuvine tatatlui.Cu stima,Vergil A.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 14:40, 10 Mai 2010
Regret ce vi s-a intamplat, insa legea 18/1991 a dat posibilitatea persoanelor indreptatite de a formula cerere pentru retrocedarea terenurilor preluate de CAP, insa nu a obligat pe nimeni sa faca acest lucru.
In conditiile in care tatal dvs. nu a formulat cerere in termen, s-a considerat ca a renuntat tacit la valorificarea unui drept conferit de lege...comisia locala de fond funciar neavand printre atributii si pe cea de a anunta oamenii sa vina sa depuna dosare.
Bineinteles ca ce a facut ruda dvs. nu este moral...cu atat mai mult cu cat, in mod normal, comisia locala de fond funciar ar fi trebuit sa-i reconstituie dreptul de proprietate doar pentru cota-parte ce-i revenea din mostenire si sa-i solicite un certificat de mostenitor pentru stabilirea cotelor parti...
Ce puteti face acum? Sa solicitati instantei nulitatea absoluta a TP-ului emis, in baza art. III din legea 169/1997, lit. a - ca fiind emis unei persoane fara drept, pentru suprafata de teren ce depaseste cota-parte din mostenire ce i s-ar fi cuvenit rudei dvs...
Ce se va intampla? In cel mai bun caz, instanta va dispune reducerea suprafetei de teren reconstituit rudei, de la 3.75 ha la cat i s-ar fi cuvenit de fapt...Problema este ca acest lucru nu inseamna si ca diferenta va fi trecuta pe numele celorlalti mostenitori (terenul radiat de pe TP se va intoarce la comisia locala de fond funciar, intrucat nu a fost revendicat in termen de catre cei in drept...).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa teren la punere in posesie radu16 radu16 buna ziua ,,,am o problema de fond funciar.. detin un T.P . eliberat legal pe un teren extravilan , ... (vezi toată discuția)
Pe legea 18 Marius Popescu 1971 Marius Popescu 1971 Defunctul, decedat in \'84, are cinci copii pe care o sa-i denumesc: \"A\",\"B\",\"C\",\"D\",\"E\". In momentul de fata \"C\",\"D\" si \"E\" sunt decedati si ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate necesar pt. iesirea din indiviziune ecaterina.banarie ecaterina.banarie Mama a decedat in oct 2010 in com.Pirgaresti,jud. Bacau,unde a locuit in urma casatoriei din 1944.,dar detine o suprafata de aprox.2 ha in com.Ruginesti ... (vezi toată discuția)