avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau ce alta varianta pt un minor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau ce alta varianta pt un minor?

Buna ziua.
Am divortat de sotie (1copil minor). In fata instantei pentru scurtarea partajului am facut tranzactie prin care cedez sotiei partea mea din bunul imobil proprietate comuna. Apoi am convenit ca de partea respectiva sa beneficieze suplimentar copilul, in eventualitatea aparitiei unor altor copii ai sotiei.( procentul respectiv sa nu mai fie impartit intre alti viitori copii)

Cum se poate face acest lucru. Donatie?
Se poate atribui cota din imobil minorului si numi un curator pt acesta? Se plateste un procent din valoarea donata la notariat? E mare? As evita astfel de taxe. Poate fi atacat usor in instanta de potentiali mostenitori?
Sau mai simplu ...se face act ca la o posibila succesiune minorului sa ii revina suplimentar partea respectiva?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2007
diasomie, utilizator
Cel mai recent răspuns: diasomie , utilizator 11:15, 23 Martie 2007
Daca ati semnat o tranzactie in fata judecatorului si acesta a fost consfiintita printr-o hotarare judecatoreasca, inseamna ca la acest moment fosta sotie este proprietara intregului bun. Nu mai exista un "apoi" in ceea ca va priveste pe dvs, decat la nivel de bune intentii ale sotiei, pentru ca din acest moment ea poate sa faca ce vrea cu acel bun...
mergem pe varianta bunei credinte , adica VREA sa faca un act prin care minora sa beneficieze de partea din imobil , inaintea altor viitori mostenitori. Ce recomandati? Un act care sa se refere la mostenire sau donatie?
atat un eventual testament, cat si o eventuala donatie pot fi atacate, post mortem mama:), de catre eventualii ceilalti copii ai acesteia, daca se incalca rezerva sucesorala - daca mama nu mai are si alte bunuri, de aceesi valoare, sau mai mare, cu cea a apartamentului, adicatelea.
Donatia nu ar fi indicata, desi fiind vorba de un minor, chiar daca actul va fi "pe bani", se poate dovedi cu destula mare usurinta ca tot o donatie a fost.:(

Daca tot spuneti ca fosta e in toane bune, nu-mi vine alta idee decat sa va ravanda dvs., iar dvs sa-l dati copilului#-o
revanzarea iese din discutie. Nu pot sa cer asta .

Alte discuții în legătură

Succesiune adelinaruncan adelinaruncan buna, as vrea sa fac si eu succesiune dupa tatal meu, as vrea sa stiu daca pot sa fac succesiune acuma sau sa astept ca si fratele meu sa implineasca varsta de ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort, cedare cota din apartament minorului DeliaSandor DeliaSandor fiul meu divorteaza.detine impreuna cu sotia un apartament la cumpararea caruia am contribuit substantial. fiul meu doreste sa doneze jumatatea lui fetitei ... (vezi toată discuția)
Donatie mihaela495 mihaela495 Buna ziua As avea urmatoarea problema daca ma poate ajuta cineva. In calitate de parinti am dori sa donam un imobil copilului nostru minor. Legat de ... (vezi toată discuția)