buna, as vrea sa fac si eu succesiune dupa tatal meu, as vrea sa stiu daca pot sa fac succesiune acuma sau sa astept ca si fratele meu sa implineasca varsta de 18 ani. in familie ne-am inteles ca apartamentul ramas de tatal meu, sa fie trecut pe numele meu (parintii mei erau divortati in momentul decesului, deci mamei nu-i revine nici o parte, doar mie si fratelui meu), se poate face succesiunea in asa fel incat sa nu il includ si pe fratemio, sa facem doar un act legalizat cum ca eu am apartamentul tatului, iar lui ii revine apartamentul mamei, fara sa ne mai complicam? eu intre timp m-am casatorit, o sa aiba si sotul meu de umblat pe la notar?
trebuie sa dezbateti succesiunea de pe urma tatalui dumneavoastra, iar fratele dumneavostra va fi asistat de curator mama (in acest sens va trebuie o hotarare a instantei prin care mama e numita curator/tutore pt fratele dumneavoastra). Incheiati o tranzactie in care specificati ca dumneavoastra veti fi proprietar pe apartament iar fratele e de acord si semneaza alaturi de curator. Taxele sunt mai mici decat la notar in cazul unei tranzactii. Ar fi bine sa va angajati un avocat care sa va ajute cu intreaga procedura. (numire curator si partaj)
cred ca mai exista o posibilitate.
dvs deschideti dezbaterea mostenirii iar cand va fi citat fratele dvs acesta nu se va prezenta iar neprezentarea la doua termene conduce la ideea ca acesta renunta la mostenire.
cred ca asa este.
mai intrebati la un notar poate gresesc eu.
frratele dvs, atat timp cat este minor, va accepta in mod obligatoriu succesiunea.
cel mai ieftin ar fi (numai in cazul in care prin aceasta nu depasiti 2 ani de la data decesului, caz in care datorati impozit 1% catre stat) sa asteptati ca fratele dvs sa implineasca 18 ani dupa care poate renunta la succesiune iar dvs in calitate de unic mostenitor dobanditi apartamentul. Sotul dvs nu are nici un fel de calitate si nu trebuie sa mearga la notar.
Doamna avocat, ce fel de tranzactie este aceasta in care mama semneaza in calitate de curator !? (desemnat de cine in scopul de micsora patrimoniul minorului?) Vorbim de vanzare/donatie cota parte imobil sub semnatura privata?