avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesoralã. Cote moștenitori.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesoralã. Cote moștenitori.

Buna ziua,
Doresc sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea privinta.
Tatal meu a decedat acum noua luni de zile, si pana acum nu s-a facut succesiunea. Noi suntem 3 frati, si mama a decis sa faca succesiunea apartamentului de 3 camere cand se va implini 1 an de la moartea tatalui meu, as dori si eu un raspuns la intrebarile de mai jos,
1. Ce drepturi ne revin fiecaruia?
2. Daca unul dintre frati nu este de acord, nu semneaza actul ce se intampla?
3. Cui ii revine cota mamei?
4. Dupa moartea mamei se poate face succesiunea daca nu se face acum, si ce cota ne revine la fiecare dintre frati?
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 11:32, 24 Mai 2013
1 - toti cei 3 copii mostenesc impreuna 3/4 din cota de 1/2 a tatalui, deci mostenesc 3/8 din apartament restul de 5/8 din apartament revenindu-i mamei , partea ei compunandu-se din 1/4 din cota de 1/2 a sotului si 1/2 partea ei ce o detine prin actul de vanzare cumparare.
2 - daca unul din frati nu este de acordla dezbaterea succesiunii pe cale amiabila la notar, puteti deschide actiune in instanta pentru dezbaterea succesiunii.
3 - Cota mamei revine copiilor daca mama renunta la eaprin declaratie de renuntare si atunci copiii vor primi impreuna, toti 3 , 1/2 din apartament, partea tatalui.
4 - dupa moartea mamei se pot face ambele succesiuni , conexate, in final cei trei copiii mostenind impreuna apartamentul. Va fi probabil mai costisitor intrucat pentru prima succesiune cea dupa tata veti plati impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale, daca de la decesul tatalui va fi trecut o perioada mai mare de 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament dupa deces tata, noi copiii dorim ca mama sa aiba casa toata pe numele ei si noi sa mostenim doar cand decedeaza ea noidoi noidoi Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema legala. Tatal meu a decedat in august si mama vrea sa faca succesiunea. Este vorba de un apartament pe care mama ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire cristina1980 cristina1980 buna ziua. mama mea in urma divortului a dobandit un apartament suntem 2 frati si ea doreste sa stie care ii sunt drepturile ei in acest apartament si ce act ... (vezi toată discuția)