avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna ziua

As avea urmatoarea problema daca ma poate ajuta cineva.
In calitate de parinti am dori sa donam un imobil copilului nostru minor.
Legat de aceasta problema as avea doua intrebari si anume:
-Daca aceasta donatie poate fi atacata in vreun fel de catre un copil avut dintr-o casatorie anterioara a unuia din soti.
-Daca donatia ar fi posibila si avand in vedere ca copilul este minor care ar fi procedura? De ex. daca va dori sa vanda? Am inteles ca atunci ar fi nevoie de autoritatea tutelara dar care ar fi procedura? S-ar putea ca autoritatea tutelara sa se opuna vanzarii? S-au de ex. daca ar dori sub indrumarea parintilor sa inchirieze acel imobil pentru a-si aduna ceva bani pentru facultate mai tarziu, care ar fi procedura?

Mai citisem pe forum despre donatie cu obligatia copilului de a ne intretine. Ar fi posibil in acest caz avand in vedere ca copilul este minor?
Mentionez ca imobilul este bun comun a ambilor soti. Ar putea in acest caz sa doneze doar unul dintre soti si ulterior sa se stabileasca cota parte a sotului care a donat? Mai citisem pe forum ca s-ar putea face o partajere a bunurilor la notar. Este adevarat? Se poate face chiar daca sotii nu sunt divortati?
Sau care ar fi varianta cea mai buna? Nu as vrea ca in viitor totusi copilul sa ne scoata afara din casa.
Orice sfaturi sau idei legate de acest aspect sunt binevenite.

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 29 Iunie 2010
mihaela495, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 12:34, 29 Iunie 2010
Daca aceasta donatie poate fi atacata in vreun fel de catre un copil avut dintr-o casatorie anterioara a unuia din soti.


Copiii sunt mostenitori rezervatari, iar liberalitatile excesive
(donatii, testamente , alte contracte calificate in acest sens ) pot fi reduse, daca acestia sesizeaza judecatoria in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului, in termen de 3 ani de la moartea acestuia.

Daca donatia ar fi posibila si avand in vedere ca c
opilul este minor care ar fi procedura? De ex. daca va dori sa vanda?

Minorii pot fi gratificati,
prohibitia se refera la perfectarea unui act de donatie de catre acestia .
In vederea incheierii unui asemenea act, sunt necesare numirea unui curator si incuviintarea autoritatii tutelare.Parintii nu pot avea aceasta calitate.

Mentionez ca imobilul este bun comun a ambilor soti. Ar putea in acest caz sa doneze doar unul dintre soti si ulterior sa se stabileasca cota parte a sotului care a donat? Mai citisem pe forum ca s-ar putea face o partajere a bunurilor la notar. Este adevarat? Se poate face chiar daca sotii nu sunt divortati?


Ambii soti isi vor exprima vointa de a instraina bunul , cu titlu gratuit.
Cota parte din dreptul de proprietate a acestora nu e individualizata, numai dupa partajare acestia vor sti ce/cat sa doneze.
Imparteala e facuta dupa desfacerea casatoriei prin divort , numai in situatii de exceptie in timpul acesteia(nu in cazul de fata ).

Succes.
Ultima modificare: Marți, 29 Iunie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Donatia poate fi atacata de alt copil.
E posibila donatia in favoarea unui minor, cu numirea unui curator de catre autoritatea tutelara. Acel curator poate fi unul dintre parinti.
Cand sa vrea sa vanda? cat e minor? pai ce discernamant poate avea un minor ca sa hotarasca daca sa vanda un imobil sau nu, totusi nu e o bicicleta...bineinteles ca va fi nevoie iar de autoritatea tutelara si banii se vor consemna intr-un cont pe numele minorului, din care nu se vor putea scoate bani decat cu acordul autoritatii tutelare sau dupa majorat.
Daca va dori sa vanda dupa majorat, va putea sa o faca singur.

Nu se poate face contract de intretinere, pt ca ati intuit bine, un minor nu poate intretine.

Se poate face partaj si in timpul casniciei, in anumite conditii, pt motive temeinic justificate.

Nu ati precizat de ce ati dori sa ii donati minorului, daca o faceti pt a va micsora patrimoniul pt a evita o executare silita din partea unui creditor, trebuie sa aflati ca poate ataca orice act de instrainare in temeiul actiunii revocatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! va rog frumos sa ma îndrumați cu privire la următoarea ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com Buna seara! Va rog frumos sa ma îndrumați cu privire la următoarea situație: sunt căsătorită și împreuna cu sotul meu avem doi copii: un băiat in ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort, cedare cota din apartament minorului DeliaSandor DeliaSandor fiul meu divorteaza.detine impreuna cu sotia un apartament la cumpararea caruia am contribuit substantial. fiul meu doreste sa doneze jumatatea lui fetitei ... (vezi toată discuția)
Donatie catre minor (tatal nu vrea sa fie reprezentant al copilului) akydoo akydoo Buna ziua , am si eu o problema de felul urmator . Avem un apartament dobandit in timpul casatoriei de la socrii mei prin vc. Sotul meu vrea sa le dam ... (vezi toată discuția)