avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Mama mea a decedat eu urmand sa primesc si partea fratilor mei si a tatalui din mostenire (o supraafata de teren) in urma intelegerii dintre noi. In cat timp trebuie sa incheiem formalitatile fara "penalizare" daca exista asa ceva si ce trebuie facut pentru a intra in posesie cat mai simplu ( eventual de facut actul de proprietate direct pe numele meu) ? Ce taxe trebuie sa platim?Multumesc.
Daca va intelegeti toti amiabil, mergeti la un notar din circumscriptia domiciliului mamei dvs.
Ar fi bine sa dati cate o declaratie de acceptare ( dvs. ) si de renuntare ( restul mostenitorilor) in termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii ( data decesului).
Mergeti sa dezbateti succesiunea in termen de 2 ani pt a nu plati impozit. In rest, nu platiti decat onorariul notarial.

Alta varianta nu exista, decat dezbaterea succesiunii pt a trece totul pe numele dvs.
1. Descendentii au posesia de drept a mostenirii, adica nu aveti nevoie de nici un act pentru a intra in posesie.
2. In 6 luni de la deces trebuie sa acceptati mostenirea adica fie sa va prezentati la notar si sa dati o declaratie, fie sa faceti acte pe care numai in calitate de mostenitor le-ati putea face. Sfatul meu e sa mergeti la notar.
3. Se plateste o taxa de 3% din valoarea mostenirii precum si inca ceva taxe mai mici. Daca-mi spuneti valoarea bunului o sa calculez.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rudele ascund actul de proprietate al defunctului mirc84 mirc84 Salut, Tatal meu a decedat in urma cu mai putin de 6 luni. Acesta detinea o proprietate a carui act de proprietate este detinut acum de catre fratele lui. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, se poate renunta la mostenire dupa trecerea perioadei ... iuliurs iuliurs Buna ziua, Se poate renunta la mostenire dupa trecerea perioadei de 1 an de la deces? (vezi toată discuția)
Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)