Mama mea a decedat eu urmand sa primesc si partea fratilor mei si a tatalui din mostenire (o supraafata de teren) in urma intelegerii dintre noi. In cat timp trebuie sa incheiem formalitatile fara "penalizare" daca exista asa ceva si ce trebuie facut pentru a intra in posesie cat mai simplu ( eventual de facut actul de proprietate direct pe numele meu) ? Ce taxe trebuie sa platim?Multumesc.
Daca va intelegeti toti amiabil, mergeti la un notar din circumscriptia domiciliului mamei dvs.
Ar fi bine sa dati cate o declaratie de acceptare ( dvs. ) si de renuntare ( restul mostenitorilor) in termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii ( data decesului).
Mergeti sa dezbateti succesiunea in termen de 2 ani pt a nu plati impozit. In rest, nu platiti decat onorariul notarial.
Alta varianta nu exista, decat dezbaterea succesiunii pt a trece totul pe numele dvs.
1. Descendentii au posesia de drept a mostenirii, adica nu aveti nevoie de nici un act pentru a intra in posesie.
2. In 6 luni de la deces trebuie sa acceptati mostenirea adica fie sa va prezentati la notar si sa dati o declaratie, fie sa faceti acte pe care numai in calitate de mostenitor le-ati putea face. Sfatul meu e sa mergeti la notar.
3. Se plateste o taxa de 3% din valoarea mostenirii precum si inca ceva taxe mai mici. Daca-mi spuneti valoarea bunului o sa calculez.