Am inteles dintr-un alt post ca in cazul unui copil care nu era nascut la data decesului, cele 6 luni in care ai dreptul de a accepta succesiunea se calculeaza de la data nasterii copilului. pote sa-mi spuna cineva unde gasesc articolul?
Multumesc anticipat.
Nu-l vei gasi ca atare. Nu exista un articol expres.
Concluzia, ideea, sau cum vrem sa-i spunem, rezulta din aplicarea concordanta a catorva principii de drept incepand cu regula din dreptului roman "infans conceptus pro nato habetur...." sau mai pe romaneste: drepturile copilului sunt recunoscute de la conceptie, insa numai daca el se naste viu"....
In art 654 C civil este preluata oarecum acesta regula cam asa:
alin 1. "Pentru a succede trebuie ca neaparat persoana ce succede sa existe in momentul deschiderii succesiunii"
alin 2 "Copilul conceput este considerat ca exista"
Pentru a intelege acest test trebuie sa stim ca data deschiderii succesiunii = data mortii celui despre a carui mostenire e vorba.
Cum se ajunge, mai departe, la concluzia ca termenul incepe sa curga de la nastere e cam greu de povestit ..pt ca nu stiu daca aveti minime cunostinte juridice pentru a ma intelege...
Daca tii neaparat de un articol de lege...m-ai facut sa caut ...si iata si raspunsul: art.654 C. civil si art. 7, alin.2 din decretul 31/1954. E mai bine acum? :)
Partaj
ContSters83715
Daca m-am casatorit, ulterior casatoriei mor pe rand ambii parinti, casa parintilor ramane mosternire fiului. Fiul este deja casatorit. Deoarece este un bun ... (vezi toată discuția)
Succesiune
dianazah
Dacă fiul din căsătorie al decedatului ar fi predecedat, este posibilă reprezentarea succesorală şi în ce condiţii?
Soţia supravieţuitoare este ... (vezi toată discuția)