avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Bilete la ordin
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Bilete la ordin

Am un contract de leasing pentru utilaj. Odata cu contractul am semnat si x bilete le ordin in alb.
Contractul a fost reziliat unilateral in urma cu 6 luni fara notificare. Acum - incuviintare executare silita. Motivul - restante + penalitati. Incerc sa aflu de unde provin si cum au fost calculate.
Intrebare:
Contractul fiind reziliat aveau dreptul sa introduca in banca bilete la ordin?
Pt. aceste incasari nu au emis facturi; este legal?
Avand aceste BO la dispozitie aveau posibilitatea sau/si obligatia sa-mi incaseze lunar atat rata cat si eventualele penalitati?
Ce cai de atac sugerati? Contestatie la executare + ...?
Precizare: toate BO au fost onorate la timp.

Multumesc
A Sandu
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 18:22, 12 Mai 2010
buna ziua,
v-as sfatui sa mergeti pe mai multe cai. o data pe contestatie la executarea silita si suspendarea executarii, iar pe de alta parte pe "obligatia de a face" respectiv de a obliga firma de leasing sa continue contractul de leasing. aici va trebui sa demonstrati ca rezilierea nu a fost datorata culpei dumneavoastra ci de o executare gresita a contractului de catre firma de leasing.
Contractul fiind reziliat aveau dreptul sa introduca in banca bilete la ordin?
.....................
Avand aceste BO la dispozitie aveau posibilitatea sau/si obligatia sa-mi incaseze lunar atat rata cat si eventualele penalitati?

Destul de ciudata situatia...:-/
Firma de leasing a incasat sau nu biletele la ordin dupa rezilierea contractului?
Inainte de rezilierea contractului ar fi fost normal sa va someze intr-un fel, desi cu BO puteau foarte bine sa incaseze sumele lunare datorate.
Daca au incasat trebuia emisa factura si sumele incasate de ei in baza BO trebuie sa le regasiti in extrasul de cont.
Dubios....
Reprezentantul firmei de leasing cum justifica cele intamplate?
Au incasat bilete la ordin. Apar in extrasul de cont.
Au reziliat unilateral contractul, fara nici o notificare, dar au continuat sa incaseze BO timp de 5 luni.
Aveau acest drept? in contract nu am vazut vreo clauza in sensul asta.

Nu aveau nici un drept daca au reziliat contractul.
Faptul ca au continuat sa incaseze BO dovedeste fara indoiala ca acordul dintre Dvs. si ei a continuat conform clauzelor contractuale. Aceasta reziliere nu exista, este nula, in conditiile in care au continuat sa incaseze BO.
"Conform dispozitiilor art 374/1 C.pr.civ raportate la art 61 din legea 58/1934 si art 53 din legea 59/1934 se interpreteaza in sensul ca biletul la ordin, cambia si cecul se investesc cu formula executorie pentru a fi puse in executare"
Ce BO au investit pentru a se incuviinta executarea silita daca le-au incasat conform scadentelor? :O
Oricum ar fi exista un termen destul de scurt pentru contestatie.
Art. 319 Cod Proc. civ. prevede:
"Contestatia se introduce la instanta a carei hotarare se ataca.
Contestatia se poate face oricand inainte de inceputul executarii silite, iar in timpul ei, pana la implinirea termenului stabilit la art.401 alin.1 lit.b) sau c). Impotriva hotararilor irevocabile care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila"

Art. 401 alin .1 lit. b) si c) prevede:
Contestatia se poate face in termen de 15 zile de la data cand:
b) cel interesat a primit, dupa caz, comunicarea ori instiintarea privind infiintarea popririi. Daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie pentru debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit;
c) debitorul care contesta executarea insasi a primit somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face fara somatie."

Mult noroc
:luck:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita oricare oricare Buna ziua ,am o intrebare:sunt executat silit pentru ca nu am mai putut plati ratele.Cand am incheiat contract leasing auto m-au obligat sa garantez un numar ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin monica_ka monica_ka Am o mare rugaminte. Am trimis catre o firma cu care am lucrat 3 Bilete la ordin, trimise prin DHL cu confirmare de primire. Acum aceasta firma ma someaza prin ... (vezi toată discuția)
Reactivare contractului de leasing reziliat - este posibila? radu.popa radu.popa Buna ziua Este posibila reactivarea unui contract de leasing auto, ajuns in faza executarii silite? Reactivarea - dupa plata la zi a restantelor / ... (vezi toată discuția)