Am cumparat in urma cu un an o masina inmatriculata in italia. Aceasta s-a dovedit a fi furata din italia in anul 2006. S-a deschis dosar penal iar in urma cercetarilor cei trei proprietari ai ei din Romania s-au dovedit a fi de buna credinta iar eu ca ultim cumparator raman parte pagubita. Dosarul a fost inchis autorul furtului neputand fi identificat urmand ca proprietarul autoturismului din Italia sa se prezinte in Romania pentru a-si ridica masina ce se afla indisponibilizata la IPJ Vrancea.
Ce am de facut? Sa il dau in judecata pe cel de la care am cumparat masina sa imi recuperez prejudiciul? Sau ce alte proceduri mai exista? Sentinta poate fi atacata in termen de 20 de zile.
Art. 1909din Codul civil spune ca:Lucrurile miscatoare se prescriu prin faptul posesiunii lor, fara sa fie trebuinta de vreo curgere de timp . Cu toate acestea, cel ce a pierdut sau cel carui s-a furat un lucru, poate sa-l revendice, in curs de trei ani, din ziua cind l-apierdut sau cind i s-a furat, de la cel la care-l gaseste, raminind acestuia recurs in contra celui de la care il are. (C. civ. 472, 485, 972, 1156, 1598, 1730, 1751, 1846, 1910).
Art. 1910 : Daca posesorul actual al lucrului furat sau pierdut l-a cumparat la bilci sau la tirg, sau la o vindere publica, sau de la un negutator care vinde asemenea lucruri, proprietarul originar nu poate sa ia lucrul inapoi decit intorcind posesorului pretul ce l-a costat..
Daca dvs sunteti un tert de buna credinta si nu stiati ca bunul este furat si in plus ati mai cumparat bunul si dintr-un targ..o vindere publica, proprietarul bunului furat este obligat sa va restituie pretul ce l-ati platit. Iar adevaratul proprietar se va indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva hotului...cand va fi prins. Mai este si termenul de 3 ani care este un termen de decadere, in sensul ca proprietarul trebuia sa faca demersuri din momentul in care avut loc furtul, respectiv din anul 2006.
Am o problema asemanatoare, tot cu un automobil din italia care se dovedeste a fi "cu probleme". Situatia este similara cu cea a utilizatorului care a deschis acest subiect, insa cateva amanunte importante difera.
In cazul meu pot dovedi faptul ca fostul proprietar stia de faptul ca masina are probleme si ca nu poate fi inmatriculata din nou in Romania, insa mi-a ascuns acest lucru.
Masina despre care vorbesc a fost inmatriculata in Romania de 2 ori, si a trecut pe la Registrul Auto Roman de 4 ori, fara ca vreun inginer sa descopere problemele.
In cazul meu seria masinii este repoansonata, iar aceasta serie nu corespunde nici unei masini furate.
In primul rand v-as ruga respectuos sa ma ajutati cu urmatoarele detalii/raspunsuri la intrebari:
Din cate am citit pana la momentul de fata, fapta savarsita de cel care mi-a vandut masina se numeste inselaciune. Eu ma pot constitui parte civila in acest proces pentru a recupera toate prejudiciile cauzate de acest individ.
Corect pana aici?
Mai departe, nu mi se pare normal ca un autoturism cu probleme sa treaca pe la RAR de 4 ori fara ca cineva sa descopere faptul ca masina este substituita. In acest caz nu pot actiona in judecata si Registrul Auto Roman pentru greselile facute? (ma gandesc la neglijenta, favorizarea infractorului, etc.)
Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez mai departe pentru solutionarea cat mai buna a acestui caz?
Din experienta vasta pe care consider ca majoritatea consultantilor de aici o au, se poate spune cat ar dura un proces de genul acesta?
As avea nevoie si de un avocat specializat in drept penal sau cu experienta in cazuri asemanatoare. (Bucuresti, Prahova)
PS. Am precizat ca masina este "cu probleme" deoarece seria actuala a masinii nu se potriveste cu anul de fabricatie trecut in talon sau cu anumite parti tehnice ale masinii. Masina inca nu a fost expertizata de cei de la criminalistica pentru a ii descoperi adevarata identitate.
Inca ceva, plangerile trebuiesc depuse in judetul in care am domiciliul sau in judetul unde s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare? Deasemenea, unde vor fi judecate procesele?