Nu contest art.109 in sine. Numai ca in acest art. se vorbeste despre "restituire catre persoana careia ii apartin" si nu de "custodie si custode", despre "obligatia sa le pastreze" si nu despre limitarea circulatiei bunului. Dupa cunostintele mele nu cred ca poti lasa proprietarului in posesie si folosinta propriul sau bun. Posesia si folosinta decurg deja din dreptul de proprietate. Sa inteleg ca iesirea din tara (de ex. in concediu) este echivalent cu a nu pastra?! Aceste aspecte imi sunt neclare.
Acestea sunt chestiuni legate de termeni care in fapt desemneaza acelasi lucru. Masina este proprietatea Dvs., dar datorita calitatii ei de proba in dosar, organele de cercetare penala au instituit anumite masuri cu caracter administrativ menite sa asigure posibilitatea efectuarii anumitor expertize (care nu pot fi efectuate daca bunul se afla in strainatate sau daca bunului i se pierde urma prin vanzari succesive). Este o situatie similara sechestrului asigurator. Puteti contesta in instanta aceasta masura instituita daca vi se pare neechitabila.
Nu cred ca banca din Ungaria este proprietarul absolut al acestei masini. Cred ca masina reprezinta doar o garantie pentru siguranta restituirii creditului, si daca ar fi asa, are dreptul sa porneasca vreo actiune de revendicare impotriva mea? In cazul unui contract de creditate in care exista drept garantie bunul cumparat cine este proprietarul bunului pana la achitarea integrala a imprumutului? Banca sau debitorul? Bunul-garantie poate fi revendicat in mana oricui s-ar afla?
Daca masina este cumparata in leasing, ea ramane proprietatea societatii de leasing (a bancii) pana la expirarea contractului. In acest caz, masina este furata si banca are la dispozitie actiune in revendicare impotriva Dvs. care se prescrie intr-un termen de 3 ani.
In cazul in care masina reprezinta doar o garantie, proprietarul masinii este cel care contracteaza creditul. Daca este asa, si masina nu este furata de la proprietarul ei, orice actiune in revendicare poate fi paralizata invocand prescriptia achizitiva, reglementata de art. 1909 alin. 1 C. civ. (
"Lucrurile miscatoare se prescriu prin faptul posesiunii lor, fara sa fie trebuinta de vreo curgere de timp"). In acest caz, banca nu are la dispozitie nicio actiune impotriva Dvs.
Art. 1909 si art.1910 sunt valabile si pentru posesorul proprietar si bunurile mobile inmatriculabile?
Aceste articole vizeaza TOATE bunurile mobile, sub aspectul proprietatii. Inmatricularea unui autovehicul nu afecteaza in niciun fel proprietatea ci doar ii confera proprietarul masinii dreptul de a o conduce pe drumurile publice.