Sunt utilizatori ai caror firme au cazut de acord cu angajatii sa nu mai lucreze cu acestia in baza contractelor individuale de munca ci in baza unor contracte de servicii, angajatii transformandu-se in pfa ?
Se pare ca aceasta este directia in care merg multi, mai ales daca nu se mai acorda scutirea pt cei din domeniul IT.
Este un lucru realizabil ? Ce dezavantaje majore implica pt firma ?
Angajatii castiga intra-adevar o suma semnficativa ?
Este o practica care a luat... avant.
Firma castiga prin faptul ca nu mai plateste contributiile angajatorului.
Apoi, ptr salariat.... acesta trebuie sa-si faca contract cu Casa de sanatate, cu Casa de pensii si, eventual, cu Agetia de somaj si sa faca singur platile. Ptr ca angajatorul va opri doar impozitul/venit.
1. Prestatorii de servicii (nu au calitatea de salariat) sunt cei care pierd: nu beneficiaza de protectie sociala, nu au stagiu de cotizare pentru pensie si somaj decat daca platesc ei din mana, prin contract de asigurare incheiat cu Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si Agentia de Somaj.
2. Beneficiarul de servicii (nu au calitate de angajatori ci de parteneri de afaceri) nu platesc contributiile la pensii, sanatate si somaj.
3. ITM suspecteaza astfel de colaborari ca fiind munca la negru asa ca atentie mare.
4. Numai pentru o perioada bine determinata si pentru o lucrare anume, cu caracter ocazional, se poate incheia conventie civila de prestari servicii cu o persoana fizica.
Da, este o practica deja veche in domeniu fiind o masura de reducere a cheltuielilor unei firme deci un avantaj insa, fostii salariati acum au devenit colaboratori si pot astfel incheia contracte cu firme concurente ori sa renunte oricand la colaborare (dezavantaje), etc.