avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere pt sotie si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere pt sotie si partaj

sotia pensionata pe caz de boala dar nu definitiv, face comisie in fiecare vara,poate cere pensie de intretinere dupa divort? cat timp i se va acorda , daca da si cat din venitul fostului sot? care e oricum in somaj! Partajul nu e facut. Care ar fi cea mai simpla metoda si mai ieftina pt a face acest lucru?
Cel mai recent răspuns: nitu ioana , utilizator 18:22, 21 Mai 2010
la notar dar nu stiu daca e si ieftina.. mai ieftin ar fi in fata instantei prin tranzactie la primul termen
Pensia de intretinere datorata sotiei poate fi stabilita de catre instanta de judecata numai daca a intervenit o incapacitate de munca survenita in timpul casatoriei , durata platii fiind aceea de un an .
Fara a fi intrunite aceste dispozitii imperative ale legii, chiar daca exista o boala cronica care a condus catre pensionarea anticipata, sotia dumneavoastra nu poate beneficia de aceasta pensie.(raporata la cuantumul de 1/3 din veniturile realizate de sot, continue).

In ceea ce priveste partajul , tot intelegerea e aceea care -i scuteste pe cei impricinati de plata taxelor ( in special a celei judiciare de timbru, care reprezinta 3% din valoarea masei de impartit ).
Tranzactia (prezentata la prima zi de infatisare) va scuteste de plata taxei, sau , daca e deja achitata, va permite restituirea acesteia.

( invoiala intervenite pe parcursul procesului va da posibilitaea da a recupera numai suma injumatatita a taxei judiciare de timbru).
Instanta, luand act de intelegerea partilor, va pronunta o hotarare de expedient.

Succes.;)
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc pt raspunsurile date la intrebarile postate de mine pe acest forum dar tot nu inteleg ce taxe sunt necesare de platit si cat sunt de mari chiar si in cazul in care ajunungem intelesi la primul termen pt partaj fiindca nimeni nu-mi spune nimic inainte de a depune actiunea iar eu nu stiu daca o sa am banii necesari ca sa depun actiunea nestiind despre ce sume e vb!Nici la judecatorie nu am aflat aceste informatii! Multumesc inca o data. Cu respect ........
la notar am aflat cam despre ce sume ar fi vorba, cel mai ieftin ar fi prin acte de donatie unul catre celalalt, zice notarul, insa oare aceste acte de donatie nu pot fi atacate in instanta? pun aceste intrebari pe acest forum fiindca as vrea sa fac partajul si nici macar la judecatorie nu capat nici un fel de informatii privind taxele, procentele, etc,si nici nu stiu unde sa citesc despre acestea! multumesc!
Donatia e revocabila oricand, intre soti.(cel mai avantajos e sa mergeti intr-o ora de consultanta juridica, sa stiti care sunt efectele oricarei actiuni a dumneavoastra )

Alte discuții în legătură

Partaj in cazul unui divort ContSters256771 ContSters256771 Ma puteti ajuta si pe mine sa identific o modalitate cat mai economica de a face partaj in urma unui divort? Nu doresc sa platesc statului vreun impozit pt ... (vezi toată discuția)
Partaj matza00 matza00 ce acte-ti trebuiesc pt partaj in cazul in care inca de la prima infatisare exista intelegerea si tranzactia redactate?putem termina de la prima infatisare ... (vezi toată discuția)
Contract sorraine sorraine buna ziua.sunt divortata si nu am facut partaj.acum fostul meu sot imi spune ca daca ii dau o anumita suma de bani imi da partea lui de apartament.intrebarea ... (vezi toată discuția)