avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ATENTIE ! Valoare punct pensie e 732 pina la 1 iunie ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ATENTIE ! Valoare punct pensie e 732 pina la 1 iunie ?

Azi s-a anuntat ca val. pct. pensie va fi cca.630 de la 1 iunie. Am indeplinit de mult conditiile pt. pensionare la limita de virsta, dar nu m-am decis. Vreau sa depun dosarul in cursul lunii mai , cu cerere de iesire din momentul depunerii (adica tot din luna mai, pentru a mi se face calculul cu 732). Se poate ? Inteleg ca anticipatia la depunere cu 30 zile se aplica celor care vor indeplini conditiile in acest interval , ori eu le-am indeplinit de mult.
Deci , daca depun dosarul in luna mai, cu solicitarea de pensionare din momentul depunerii dosarului , se va calcula cu 732? Va multumesc foarte mult .Regret ca am tergiversat si nu v-am ascultat sfaturile bune din timp.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:48, 11 Mai 2010
Da, se pare ca aceasta este modalitatea de a micsora toate pensiile, micsorarea valorii punctului de pensie. Pensia este, simplist spus, rezultatul unei inmultiri intre valoarea punctului de pensie si punctajul mediu anual. Punctajul mediu anual nu poate fi micsorat cu 15% intrucat este rezultatul veniturilor si stagiilor realizate de o persoana de-a lungul vietii (tot simplist spus).

Prin urmare, indiferent de data depunerii cererii, de la 1 iunie valoarea punctului de pensie se micsoreaza.
Dar daca fac cerere de deschidere a dreptului de pensie in 17 mai, dreptul de pensie nu mi se deschide CU ACEASTA DATA ? Ori, in 17 mai valoarea. pct. este de 732 ! (amintesc ca am indeplinit de mult conditiile de pensionare pentru limita virsta) . Desigur , voi suporta ulterior reducerea de 15% , matematic e acelasi rezultat , dar , va rog ,ma intereseaza explicit daca calculul pensiei in conditiile precizate se raporteaza la 732. Va multumesc.
Drepturile de pensie vi se deschid cu 17 mai 2010 si jumatate de luna veti lua pensia calculata in functie de valoarea actuala a punctului de pensie.

Incepand cu 1 iunie, valoarea punctului de pensie scade si toate pensiile din Romania se micsoreaza.

Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie mucuta gheorghe mucuta gheorghe Va rog lamuriti-ma cum se calculeaza pensia incepand cu 1 iunie?Urmeaza sa depun dosarul de pensionare pt.limita de varsta ,incepand cu 1 aug.2010 .In urma ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, intre 2015 si 2021 am fost incadrat la pensie de invaliditate. ... Popval Popval Buna ziua, Intre 2015 si 2021 am fost incadrat la Pensie de invaliditate. Zilele acestea am primit noua Decizie, pe care as dori sa inteleg care este modelul ... (vezi toată discuția)
Punctul de pensie Bunea Ana Vanda Bunea Ana Vanda Am vechime in munca 28ani 10 luni si o zi. Am iesit la pensie in 2008 in luna iunie, avint 4 copii. De ce nu am valoarea punctului, cu toate ca indeplinesc ... (vezi toată discuția)