As dori sa intreb daca am incheiat precontract de promisiune de vanzare pentru un teren extravilan cu plata in rate teren pentru are au fost demarate procedurile de dezmembrare si de transformare in teren intravilan cat si ce procent de TVA am obligatia sa platesc.
Daca precontractul s-a facut pe teren extravilan din care platesc deja rate am obligatia de a plati TVA ( si ce procent de TVA platesc )abia din momentul in care terenul devine intravilan si intocmesc contractul de vanzare cumparare si la ce valoare platesc TVA ?
Exemplu precontarctul de vanzare este pe teren extravilan in suma de 10.000 Euro din care platesc intre timp lunar 3000 Eur, cand mai am de plata terenul devine intravilan eu voi plati TVA (ce procent?) la valoarea initiala de 10.000 EUR sau la valoarea de 7000 de Eur ?
Totodata va multumesc pentru un eventual raspuns.
vanzatorul, daca este persoana impozabila, are obligatia sa colecteze si sa plateasca taxa la bugetul de stat.
cota tva este cea in vigoare la data transferului dreptului de proprietate si se aplica la intreaga valoare a tranzactiei efectuate.
daca la momentul transferului dreptului de proprietate, adica a semnarii contractului de vanzare-cumparare, terenul este construibil, iar vanzatorul este persoana impozabila (desfasoara activitati economice), atunci operatiunea se taxeaza cu tva 19%, adica 1.900 euro.
Multumesc pentru raspuns.
La data incheierii promisiunii de vanzare in rate terenul este extravilan. Proprietarul detine 5000 mp teren extravilan, are certificat de urbanism aprobat si urmeaza sa depuna PUZ pentru al trece in intravilan.
Dupa ce iese PUZ si dezmembrarea terenului proprietarul va incheia cu mine contract de vanzare cumparare pe terenul care il va trece in intravilan.
Deci mie imi va vinde pe baza de contract de vanzare cumparare teren intravilan cand iese puz-ul, air eu voi continua cu plata ratelor incepute initial pe teren extravilan.
Eu cand am obligatia de a plati TVA si la ce valoare.:)
Asa cum v-a raspuns si @danike, daca proprietarul este persoana impozabila, contractul de vanzare-cumparare va fi pe teren construibil, deci veti plati TVA la intreaga valoare a acestuia, din momentul transferului de proprietate. Ceea ce ati platit anterior ar trebui stornat si intocmita factura conform contract, adica la 10000 euro, 1900 euro. Daca v-ati inteles ca intreaga valoare sa fie 10000 euro, 1597 va fi TVA.
Faptul ca v-ati inteles sa platiti in rate, este problema proprietarului.
Daca l-ati fi cumparat extravilan, nu plateati TVA.
Daca proprietarul nu este persoana impozabila, nu platiti TVA.