avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire nepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire nepot

Buna ziua

Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: bunica mea a lasat mostenire mamei si matusii mele (copiii) o casa la curte. Sunt singura fiica a uneia dintre fete, matusa mea neavand copii. Sotul matusii insa are un frate vitreg care are la randul sau copii. Pe terenul lasat de bunica mea au construit impreuna un duplex unde locuiesc in prezent cu sotii. Va rog sa imi spuneti daca nepotii din partea sotului matusii mele au dreptul la aceasta casa in momentul decesului matusii sau unchiului meu. Mentionez ca duplexul este pe numele mamei si matusii mele, dar a fost construit in timpul casatoriei matusii mele.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gesica , utilizator 12:28, 12 Mai 2010
Depinde de ordinea deceselor.
Daca moare unchiul primul, pt ca nu are copii, la mostenirea lui vor veni matusa supravietuitoare si fratele vitreg ( daca are un parinte comun cu unchiul).
Daca moare matusa prima, la mostenirea ei vine sotul supravietuitor ( unchiul) si mama dvs. Apoi va deceda si unchiul la un moment dat, si la mostenirea lui vine fratele vitreg.

De mentionat ca, fiind construit in timpul casniciei, este bun comun, asta inseamna ca in masa succesorala va intra doar partea defunctului.
Va multumesc pentru raspuns. care ar fi modalitatea cea mai ieftina si sigura prin care pot deveni singura mostenitoare (avand in vedere ca unchiul e de acord) ?
Cea mai ieftina dar si sigura in cazul dvs. ( ca nu are descendenti) este testamentul in favoarea dvs.

Unchiul si matusa sa isi faca testamente unul pt celalalt si amandoi sa faca testamente in favoarea dvs. Asta ca, pe timpul vietii fiecaruia sa beneficieze de imobil, dar in caz de deces al amandurora, sa beneficiati dvs.

Sau, daca doriti cu totii sa va transmita proprietatea in timpul vietii, puteti sa faceti orice act: donatie, vanzare-cumparare, contract de intretinere etc.

Nimic nu poate fi atacat pt ca nu exista mostenitori rezervatari ( decat sotul/sotia supravietuitoare, dar daca spuneti ca sunt de acord, nici nu vor ataca nimic).
Succes!
Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avem drept la mostenire? bea1980 bea1980 Buna ,intrebarea mea e daca am avea drept de mostenire din partea tatalui in cazul in care parintii mei sunt divortati iar tatal meu s-a recasatorit intre ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire reya reya buna ziua! ma numesc madalina si as dori sa va consult cu privinta la un act de mostenire. bunicii mei, parintii mamei mele, doresc sa incheie un act de ... (vezi toată discuția)
Mostenire mihaita26 mihaita26 Sunt casatorita de 9 ani si nu am copii.Am construit o casa dar nu eram casatoriti la acea vreme, chiar daca am pus si eu bani si munca si in prezent eu ... (vezi toată discuția)