avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Sunt casatorita de 9 ani si nu am copii.Am construit o casa dar nu eram casatoriti la acea vreme, chiar daca am pus si eu bani si munca si in prezent eu ingrijesc fizic toata casa. Daca sotul meu moare inaintea mea, eu ce drepturi am? E valabil testamentul intre soti? Noi avem asa ceva, dar sotul meu vrea sa fie sigur ca averea va ramane nepotilor lui daca el moare primul, dar dupa ce voi muri si eu si vrea sa incheie un alt act care sa-mi interzica mie sa vand ceva dupa moartea lui si nepotii sai sa nu aiba acces la avere, iar daca nu sunt de caord cu ce vrea el vrea sa anuleze testamentul intre soti. Ce ma sfatuiti? Multumesc.
mihaita26
Cel mai recent răspuns: lapona , utilizator 16:50, 21 Iulie 2009
Legea confera sotului supravietuitor o cota legala de mostenire, respectiv 1/4 din totatul masei succesorale, indiferent c u ce clasa de mostenitori vine in concurs. Daca nu aveti copii, si daca are frati si surori sau/si parinti in viata , si acestia vin la mosteniri, legea conferindu-le titlul de mostenitori rezervatari( parintilor). Si testamentul este valabil, insa pana la limita la care nu incalca rezerva succesorala a celorlalti, astfel incat ei pot ataca testamentul. In plus, legea atrribuie sotului supravietuitor bunurile mobile care au folosit in gospodarie, darurile de nunta si un drept de habitatie, pe o perioada de cel putin 1 an.Pentru mai multe lamuriri si in vederea intocmirii unui testament cat mai elaborat, este bine sa consultati un notar public.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator
O prima precizare: fratii si surorile nu sunt mostenitori rezervatari.

O alta: nicio persoana nu poate dispune ca bunurile pe care le-a lasat mostenire sa fie imobilizate in patrimoniul mostenitorului pentru ca la decesul acestuia sa fie transmise unei persane stabilita chiar de catre dispunator. Un astfel de act, denumit substitutie fideicomisara, este prohibit de codul civil. Un testament care ar cuprinde o astfel de dispozitie ar fi lovit in intregime de nulitate.

Prin urmare, sotul va putea sa va lase intreaga mostenire (mai putin, daca va fi cazul, rezerva parintilor) dar nu va putea dispune cui sa revina aceasta mostenire la decesul dumneavoastra.
MUltumesc.. corectia este..corecta. Ma refeream la parinti , desigur.
Buna ziua,
Ma numesc Gabriela si am o nelamurire... Sa va spun despre ce este vorba: sotul meu are de la bunicii lui un testament in favoarea sa pe un apartament cu 2 camere in care se specifica anumite lucruri printre care intretinerea lor pana la sfarsitul vietii si inmormantarea acestora. In cazul in care matusa sotului meu sau unul dintre cei 2 veri ai sai ar ataca acest testament dupa moartea celor 2, cum s-ar face impartirea acestuia? Are vreo relevanta pt impartire acest testament? Conteaza la ceva? Multam fain!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamente reciproce jeana jeana Stimati forumisti acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)
Testament eu45ani eu45ani O familie fara copii, ea moare prima si rudele ei renunta la partea lor. El face un testament unui nepot. Apoi revine si anuleaza testamentul, facand altul ... (vezi toată discuția)
Ce ar trebui să fac, dacă mă căsătoresc, ca să fiu sigură că testamentul prin care las toate bunurile mele unuia dintre frați nu poate fi atacat de soț după decesul meu? antoanela35 antoanela35 Nu sunt casatorita si am 3 frati ,dar nu am copii.Am 50 ani . Mama a murit si mai traieste doar tatal meu. Am 2 apartamente pe numele meu si as vrea sa le ... (vezi toată discuția)