avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare casa

Buna ziua, am si eu o nelamurire. Eu si sotul meu, am construit o casa pe un teren pe care il avea sotul meu inainte de casatorie. Toate autorizatiile de constructie au fost obtinute pe numele lui ( deoarece si terenul era doar pe numele lui ), iar acum la intabularea casei ni s-a spus ca se poate face doar pe numele lui, si abia dupa intabulare sa mergem la notar sa facem un fel de contract ??? prin care sa imi cedeze si mie jumatate din casa.Intrebarea mea este: nu se poate face intabularea direct, atat pe numele lui cat si pe numele meu fara sa fie nevoie sa mergem la notar sa facem contractul mentionat?

Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 13:52, 12 Mai 2010
nu prea se poate.. acum transferul dreptului de proprietate asupra unui imobil se face in mod legal doar dupa intabularea acestuia
...pai nu e asa...legea zice ca orice bun dobandit in timpul casatoriei de oricare dintre soti e bun comun de la data dobandirii...casa a fost construita in timpul casatoriei pe terenul sotului(singurul caz de creare tacita a dreptului de superficiei in fav sotiei)deci e bun comun...odata cu actele de intabulare se depune la cf si declaratia sotului prin care isi da acordul ca imobilul sa fie intabulat pe numele amandurora...
Corect. La cartea funciara dreptul de proprietate asupra casei se va intabula pe numele aceluia de pe autorizatia de construire, asadar pe numele sotului. Pe de alta parte, casa fiind edificata in timpul casatoriei, este bun comun, iar in cazul unei eventuale tranzactionari a imobilului, notarul va fi obligat sa cheme atat sotul, cat si sotia ca vanzatori: sotul va vinde terenul - ca bun propriu, iar impreuna cei doi soti vor vinde casa. Identic si in cazul constituirii unei ipoteci, vor fi chemati ambii soti.
Asadar, doamna, stati linistita, sunteti la fel de proprietara pe casa ca si sotul dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
Paula Tudor, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare casa. ContSters46975 ContSters46975 Situatia mea si a sotiei mele este urmatoarea: Avem un teren pe numele amandurora pe care am construit o casa. Autorizatia de constructie am obtinut-o doar pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind ... Dragos_Franco Dragos_Franco Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind urmatoarea situatie. Sotia mea a primit mostenire un teren de la parintii ei. Ne-am gandit ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? vasile s vasile s La procesul de partaj pot sa obtin mai mult de 50% din casa avand in vedere ca eu am fost principalul investitor?Fosta soacra are vreo cota parte din casa( ... (vezi toată discuția)