avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident ambulanta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident ambulanta

In anul 2007 un sofer al unei statii de ambulanta, in timp ce se afla in misiune, cu sistemul luminos si acustic in functiune, in intersectie nu a oprit la STOP fapt ce a dus la producerea unui accident, rezultat cu moartea unei femei gravide in 7 luni.
Anul acesta este trimis in judecata pt ucidere din culpa si serviciul de ambulanta este parte responsabil civilmente in procesul penal iar societatea de asigurari X este chemata in garantie.
Sotul victimei cere , pe buna dreptate, daune de 700.000 lei serviciului de ambulanta.
Am 2 intrebari referitor la descrierea de mai sus:
1. Soferul poate invoca starea de necesitate, ca o cauza care inlatura caracterul penal al faptei si ce sanse are ca sa tina asta?
2. Daunele care vor fi stabilite de instanta trebuiesc platite de ambulanta sau de asiguratorul RCA? ce trebuie facu ca asiguratorul RCA sa plateasca daunele?
soferul ambulantei poate invoca starea de necesitate
daunele se achita de asigurator atunci cand culpa nu a fost exclusiva a soferului, sau societatea de asigurari poate fi obligata sa plateasca daune in solidar cu serviciul de ambulanta si mai oate fi obligata sa despagubeasca insa apoi sa se indrepte catre serviciul de ambulanta iar la randul ei serviciul de ambulanta catre sofer daca va fi gasit vinovat. Intradevar variantele sunt multe depinde de probele care se vor administra in dosar - f importanta expertiza tehnica auto
Starea de necesitate poate fi invocata,dar trebuie dovedita.
Sa vedem textul art.45 c.pen al.2 si 3:
".........................................................................................
2.Este in stare de necesitate acela care savarseste fapta pentru a salva de la un pericol iminent si care nu poate fi inlaturat astfel,viata,integritatea corporala sau sanatatea sa,a altuia sau un bun important al sau ori al altuia saun interes obstesc.

3.Nu este in stare de necesitate persoana care in momentul cand a savarsit fapta si-a dat seama ca pricinuieste urmari vadit mai grave decat cele care s-ar fi putut produce daca pericolul nu era inlaturat"

In mod cert trebuie facuta dovada starii de sanatate persoanei la care salvarea trebuia sa faca interventia sau a persoanei aflate in aceasta,pe care o transporta.
Pe de alta parte,este discutabila invocarea acelei situatii daca semnul de circulatie a fost omis doar pentru faptul ca salvarea se afla in misiune,acesta trebuind respectat in orice situatie,
Semnalele acustice si luminoase ale autovehiculelor aflate in misiune nu absolva conducatorii acestora de nerespectarea unor norme de ciculatie rutiera,cum ar fi cea nerespectata de acest sofer(oprirea la intersectie)


Ultima modificare: Joi, 13 Mai 2010
Radu Gabrian, Mediator
~ Conținut șters la cerere ~
Conducatorul ambulantei avea prioritate de trecere.

Art. 130 din Regulamentul de aplicare a Codului rutier prevede: - Conducătorul de vehicul care se apropie de intrarea într-o intersecţie, simultan cu un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele luminoase şi sonore, are obligaţia să îi acorde prioritate de trecere.
Ambulanta se deplasa la o solicitare, in care s-a cerut interventia pentru un batran cazut intr-o statie de autobuz si care era inconstient.
Ambulanta circula cu sistemul acustic si luminos in functiune, intersectia era dirijata prin indicatoare si vizibilitate maxima(360 grade). La intalnirea indicatorului STOP ambulanta a redus viteza, a oprit si a patruns in intersectie cu luminile si sirenele pornite, un conducator auto care circula cu viteza a franat el...dar din nefericire a lovit ambulanta in partea dreapta, mai exact in dreptul rotii dreapta fata, rupand roata si rostogolind ambulanta, dupa impact autoturismul in cauza a mai rulat 27 de metri pana intr-o casa.
Diagnosticul prezumtiv(din momentul pornirii la caz) al batranului era INFARCT MIOCARDIC, dar de multe ori diagnosticul prezumtiv nu coincide cu cel real, cum s-a intamplat si in aceasta cauza, batranelului i s-a facut rau , a cazut dar nu a suferit un infarct.
Soferul autosanitarei a respectat prevederile OUG 195/2002, fapt atestat si de martori, care l-au scos pe sofer si pe echipajul medical pe geam din ambulanta , dar din cate am inteles eu in expertiza nu stau lucrurile chiar asa.

Alte discuții în legătură

Amenda radar ambulanta Brokeru22 Brokeru22 Soferul unei ambulante aflat in misiune(interventie medicala de urgenta...cu transportarea de pacient la spital), in timp ce semnalele acustice si luminoase ... (vezi toată discuția)
Accident ambulanta NICOLETAMORENA NICOLETAMORENA in data de 07.08.2010 sotul meu a avut un accident cu ambulanta ...mai exact dupa ce a preluat un caz de stop cardiac de la adresa acestuia ,in timp ce se ... (vezi toată discuția)
Buna! o ambulanta cu semnale acustice si vizuale in functiune, ... adisor17 adisor17 buna! o ambulanta cu semnale acustice si vizuale in functiune, poate depasi pe linie continua si sa circule pe contrasens? (vezi toată discuția)