avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Inchidere firmei ma scapa de raspundere?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Inchidere firmei ma scapa de raspundere?

Buna,
am o Firma in Romania si de la infiintare (adica acum 4 ani) am avut doar cate un contract pe luna cu o firma din Finlanda (furnizam servicii software). Am avut un singur angajat care a lucrat ca inginer software in Finlanda la cea firma (ceva de genul sucontractare servicii software sau consultanta).

In Romania totul este ok. NU am datorii sau alte probleme, sunt cu toate platile la zi.
Recent am aflat ca din cauza ca angajatul meu a lucrat prea mult timp in Finlanda cei de acolo considera ca firma mea ar trebui sa plateasca impozit pe profit in Finlanda ceea ce nu vreau sa fac deoarece in romania am platiti 2-3% ca micointreprindere si acolo ar trebui sa platesc 26% din profit.

In acesti 4 ani am tot sunat la Fiscul din Finlanda de ~10 ori si am intrebat ce taxe trebuie sa plateasca firma mea in Finlanda pt ca am un om care lucreaza acolo.
De fiecare data mi-au zis ca firma nu plateste nimic, ci doar angajatul trebuie sa-si plateasca SINGUR impozit pe venit pt ca e rezident in Finlanda.
Acum cateva luni m-am gandit sa cer foaie scrisa de la ei care sa confirme ca firma mea nu trebuie sa plateasca nici o taxa acolo (ca sa dorm si eu linistit). Dupa inca vreo 10 telefoane la Fiscul din Finlanda la care de fiecare data m-au asigurat ca firma mea nu tre sa plateasca nici o taxa acolo, si ca nu are rost sa platesc 700 euro pt acea foaie scrisa care confirma acest lucru, am dat in final peste o Experta care se ocupa de eliberarea acelei foi. Acesta cucoana imi spune ca pentru ca angajatul meu a lucrat in Finalnda pentru peroioada lunga de timp (~4 ani), ei considera firma mea ca fiind nu stiu ce, si ca tre sa platesc taxe pe profit la ei inclusiv pe cei 4 ani anteriori.

Momentan nu am primit nimic oficial de la ei cum ca ar trebui sa platesc vreo taxa. Si probabil nici nu stiu de existenta mea, dar mi-e frica, ca ma vor gasi curand.
De aceea voiam sa stiu, daca imi inchid definitiv firma in Romania, si ma gasesc dupa aia, mai pot sa ma traga la raspundere si sa-mi ceara sa platesc impozit pe profitul facut in acesti 4 ani?

Multumesc anticipat pentru rapsuns.
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 08:18, 13 Mai 2010
inchidere inseamna radiere din registrul comertului
daca doresti asta discuta cu un lichidator si radiaz-o
lichidarea se face în două etape: dizolvarea şi lichidarea propriu-zisă. în ambele aceste etape va exista un termen (prima dată de 30 zile a doua oara de 15 zile) in care cei indrituiti pot face opozitie. daca nu aveti datorii in Romania conform certificatului de atestare fiscala, nu vad mai pericole.
Mi-ati putea raspunde va rog daca dupa dizolvarea/lichidare firmei administratorul mai poate fi tras la raspundere pentru eventualele nereguli gasite dupa lichidare? Din cate am auzit actele contabile se pastreaza 10 ani dupa lichidare...
Dupa radierea soc de la ONRC actele trebuiesc pastrate 5 ani in conformitate cu L 31/1990
Dpdv juridic daca soc este radiata ea nu mai are personalitate juridica , iar adm nu mai poat fi tras la raspundere !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As vrea sa termin firma, dar am nevoie de sfaturi biancaroman biancaroman buna ziua! am facut o firma in noiembrie 2009, dar fiind ca nu am destui clienti si ma mut din tara as vrea sa o termin cumva. situatia este urmatoarea: ... (vezi toată discuția)
Plec din tara. ce fac cu firma? mishums mishums Buna ziua. Vreau sa plec din tara pentru o perioada nedeterminata, si sunt administratorul unei firme. Nu are angajat. Are datorii si de recuperat bani. Care ... (vezi toată discuția)
Raport si bilant de lichidare babaangi babaangi Buna ziua! Am o firma de 1 an, care nu a avut activitate (totul este pe zero). Am inceput procedurile de lichidare si radiere. Nu am lichidator. Pana acum am ... (vezi toată discuția)