Daca ma poate sfatui cineva...
Anul trecut parintii mei mi-au donat o suma de bani prin act notarial exclusiv pe numele meu. Suma respectiva a fost folosita pentru achizitionarea unu autoturism nou. Problema este ca vrem sa o inmatriculam pe numele sotului ( sotul conduce si o are in grija plus scandalurile de rigoare cu socrii!) iar factura este pe numele meu pentru ca eu am facut plata. Dealerul m-a sfatuit sa o vand sotului prin contract de vanzare-cumparare .
Intrebarea este daca in conditiile astea actul de donatie isi pierde valabilitatea.
Art. 1307, cod civil:
Vinzarea nu se poate face intre soti decit pentru cauza de linchidare, si anume:
1.cind, in caz de separatie de patrimonii, unul dintre soti da celuilalt, drept plata unei datorii, o avere a sa;
2.cind barbatul cedeaza femeii, chiar neseparata, din averea sa, pentru o cauza legitima, precum pentru un imobil ce era dator sa-i cumpere cu bani dotali, sau pentru o suma ce-i datora;
3.cind femeia cedeaza barbatului sau, din avutul sau propriu, drept plata unei sume promisa barbatului ca dota.
In toate cazurile mostenitorii rezervatari ai partilor contractante au drept de a ataca asemenea operatii, daca ele ascund beneficii indirecte.
in cazul dvs, nu puteti sa ii vindeti sotului masina.
Din cele aratate mai sus inteleg ca nu exista nici o sansa ca vre-un cabinet notarial sa valideze un astfel de contract. Dealerul zice " ca a mai facut el din astea". Concret ca luam un contract de vanzare cumparare de la un centru xerox, semnam eu si sotul si ne prezentam la politie pentru inmatricularea masinii.
Da, doamna, nu prea intra in conditiile civile pentru legalitatea contractului, dar cred ca organele in fata carora il vor recunoaste ca valid, ca doar nu-l vor ataca ei, si un act se presupune a fi valid pana la anularea sa in justitie.
Cum urmari penale sau de lata natura nu are actul, va sfatuiesc sa incercati. Ma indoiesc totusi ca vreun personaj va va spune ca nu e valid conform art. 1307 cod civil. :))
Oricum nu aveti de ce merge la notariat, vanzarea de mobile este valabila daca il incheiati intre voi, fara vreo alta formalitate. Exact cum v-a spus dealerul.
Dar nu inteleg de ce aveti nevoie sa o treceti pe numele sotului. Si nu am inteles care este problema cu socrii.