Buna, avem o casa la tara finalizata acum si vrem sa schimbam cu un apartament de 2 camere.Daca la documentatia de autorizare este evaluat casa cu suma de 150000 lei dupa care am platit taxa de autorizatie, atunci la suma respectiva putem sa si vindem? Sau mai ieftin se poate??? Am fost la un notar si mi-a spus ca trebuie platit la el 7000 lei in total tarif+3% impozit. Multumesc pentru raspuns
Buna ziua !
Incercati si la alt notar ... nu poate fi luata de baza valoarea trecuta in autorizatie cu atat mai mult cu cat conditiile existente pe piata se modifica in mod constant .... valoarea imobilului este data de tabelul cuprinzand valorile minime ale imobilelor existente la birourile notarilor publici .
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie:sotul meu a mostenit inainte de casatorie 3/4 din casa in care locuim.el a facut cu un an inainte de casatorie un credit de 10000 euro pentru imbunatatirea casei.Acum daca ne-am casatorit rata la banca o platim din banii comuni.ce acte trebuie sa facem pentru a avea si eu dreptul la proprietatea lui?
Multumesc!
Conform Codului civil, vanzarea intre soti este interzisa (art. 1307 Cod civ.).
"Art. 1307 Vanzarea nu se poate face intre soti decat pentru cauza de lichidare si anume:
1. cand, in caz de separatie de patrimonii, unul dintre soti da celuilalt, drept plata unei datorii, o avere a sa;
2. cand barbatul cedeaza femeii, chiar neseparata, din averea sa, pentru o cauza legitima, precum pentru un imobil ce era dator sa-i cumpere cu bani dotali, sau pentru o suma ce-i datora;
3. cand femeia cedeaza barbatului sau, din avutul sau propriu, drept plata unei sume promisa barbatului ca dota.
In toate cazurile mostenitorii rezervatari ai partilor contractante au drept de a ataca asemenea operatii, daca ele ascund beneficii indirecte (Codul civ. fr. 1595)."
Nerespectarea interdictiei prevazute de art. 1307 Cod civ. duce la nulitatea relativa a contractului.
Solutia poate fi reprezentata ( mai ales cand donatorul nu are descendenti) de Donatia intre soti care poate avea ca obiect numai bunuri proprii ale sotului donator care devin astfel bunuri proprii ale sotului donatar cu exceptia ipotezei cand s-a stipulat expres intrarea lor in comunitatea de bunuri a sotilor. In acest din urma caz contractul are ca efect convertirea dreptului de proprietate exclusiva a sotului donator asupra bunului donat intr-un drept de proprietate comuna in devalmasie a ambilor soti.
Acest contract de donatie este supus unor reguli speciale, derogatorii de la dreptul comun aplicabil donatiilor:
a) art.937 Cod Civil prevede ca orice donatie facuta intre soti in timpul casatoriei este revocabila;
b) contractul de donatie este valabil chiar daca s-a facut sub conditie potestativa, chiar daca prin acest contract se instituie in sarcina donatarului datoriile nedeterminate ale donatorului si chiar daca acesta din urma si-a rezervat dreptul de a dispune de bunurile daruite . Indiferent de anii de casatorie nu se poate obtine drept de proprietate asupra bunurilor celuilalt sot .
Vanzare bun catre sot
IuliaC.
Daca ma poate sfatui cineva...
Anul trecut parintii mei mi-au donat o suma de bani prin act notarial exclusiv pe numele meu. Suma respectiva a fost folosita ... (vezi toată discuția)