avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... maternitate - contract de munca pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

maternitate - contract de munca pe perioada determinata

Buna ziua,

Sora mea este angajata cuy contract pe termen determinat la o societate la care a fost rechemata din somaj dupa ce fosta colega a intrat in concediu de crestere copil.
Contractul pe termen determinat expira in Octombrie 2010 iar ea atunci va fi in luna 5-6.Poate fi data afara sau retrimisa in Somaj? De la cate luni poti beneficia de concediu medical pentru maternitate?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:09, 12 Mai 2010
1. Daca fiind in somaj a incheiat un CIM pe perioada determinata i se suspenda somajul care se reia, de unde a ramas, dupa incetarea de drept a CIM (art.56j din Codul muncii), pana la expirarea perioadei initiale de somaj. CIM nu poate fi prelungit daca angajatorul nu mai doreste acest lucru.
2. In somaj fiind poate beneficia de concediu de maternitate si de CCC pana la 2 ani.
3. Din OUG 148/2005:
Art. 23. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. -
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 25. -
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil din somaj arg ramona arg ramona buna ziua .am si eu o intrebare.am terminat facultatea (nu la zi),am intrat in somaj si intre timp am ramas insarcinata,somajul se termina pe 30.03.2011,iar ... (vezi toată discuția)
Sarcina si contractul pe perioada determinata siminabianca siminabianca Buna ziua. Eu sunt angajata cu contract pe perioada determinata pana pe 31 august 2010. Acum sunt insarcinata in 6 luni. Problema este ca eu pe cand nasc imi ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil plus indemnizatie Emicka Emicka Buna ziua, am si eu o nelamurire si sper din suflet sa primesc raspuns la intrebare...pentru inceput sa prezint situatia: eu lucrez ca profesor pe perioada ... (vezi toată discuția)