buna ziua .am si eu o intrebare.am terminat facultatea (nu la zi),am intrat in somaj si intre timp am ramas insarcinata,somajul se termina pe 30.03.2011,iar data nasterii e cam 20 iulie 2011.credeti ca mai am vreo posibilitate sa beneficiez de indemnizatia pt cresterea copilului?sau ce as putea face ca sa beneficiez?multumesc mult ,daca am unde sa ma angajez pot s-o fac?
1. Incercati sa prelungiti somajul cu un certificat medical (sau mai multe) pana intrati in concediu de maternitate si apoi in CCC pana la 2 ani.
2. Alta varianta de prelungire a perioadei de somaj ar fi sa gasiti un loc de munca si sa incheiati un CIM pe perioada determinata (1-2 luni). In aceasta perioada se supenda somajul si se reia, de unde a ramas, la expirarea termenului pentru care a fost incheiat CIM.
.ma incadrez oare in acele 126 de zile?
2.nu am stiut ca se poate asa...deci o sa ma angajez 2-3 luni pana in martie...dupa care o sa intru din nou in somaj si apoi in CCC...DACA AM INTELES BINE.VA MULTUMESC
1. Ati inteles bine cum se procedeaza. Numai ca duap ce se termina CIM si reveniti in somaj intrati mai intai in concediu de maternitate si apoi in CCC pana la 2 ani.
2. Va redau din OUG 158/2005:
Art. 23 - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24 - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 25 - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
3. Asadar impreuna cu medicul de familie sau medicul curant ginecolog stabiliti, de comun acord, data convenabila la care veti intra in concediul de maternitate.