avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu ingrijire copil cod 09
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu ingrijire copil cod 09

buna ziua,

se poate intra in concediu ingrijire copil cod 09 imediat dupa perioada de sarcina si lauzie , iar dupa cele 45 zile de concediu medical sa se intre in crestere copil 2 ani?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: danet , utilizator 13:01, 13 Mai 2010
Da.

Cu mentiunea ca perioada in care veti primi indemnizatia de crestere si ingrijire copil este limitata pana la data la care copilul implineste 2 ani.
Trebuie oricum sa va prezentati la serviciu pentru a solicita incetarea suspendarii contractului individual de munca si reluarea activitatii incepand cu urmatoarea zi dupa ce copilul implineste 2 ani.
De asemenea, va trebui sa va prezentati la agentia de prestatii sociale pentru a solicita o adeverinta din care sa rezulte stagiul de cotizare, pentru a va putea calcula corect cei de la salarizare concediul medical, din care sa rezulte baza medie de CM
ART. 8 din OUG 158/2005
(1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:
...................................
...............................................
c) pentru care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate s-a facut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) si d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002*), cu modificarile si completarile ulterioare.

art. 6 alin. (2) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 (abrogata acum)prevedea:
2) Sunt asigurate persoanele aflate in una dintre urmatoarele situatii, pe durata acesteia, cu ......................................................
b) se afla in concediu medical, in concediu medical pentru sarcina si lauzie, in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;

ART. 10 din OUG 158/2005
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).

multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cm dupa ccc mishumishulina mishumishulina În cazul unei angajate care şi-a reluat raporturile de muncă după finalizarea concediului de creştere copil până la 2 ani şi care după 3 luni de ... (vezi toată discuția)
Perioada de calcul concediu medical ContSters138098 ContSters138098 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: o colega a fost in concediu de crestere copil pana la 2 ani pana luna aceasta, respectiv martie ... (vezi toată discuția)
Acordare concediu medical dupa incetarea concediului crestere si ingrijire copil pana la 2 ani marianabacescu marianabacescu Acordare concediu medical pentru sarcina si lauzie dupa incetarea concediului crestere si ingrijire copil pana la 2 ani. Care este stagiul de cotizare in cazul ... (vezi toată discuția)