avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada de calcul concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada de calcul concediu medical

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: o colega a fost in concediu de crestere copil pana la 2 ani pana luna aceasta, respectiv martie 2010. Inainte de revenirea la locul de munca am fost anuntati ca este din nou gravida. Inainte de revenire a trimis concediu medical incepand cu data la care trebuia sa se prezinte la serviciu. Spuneti-mi va rog ce perioada de cotizare se ia in considerare la calculul acestui concediu medical (si a urmatoarelor, deoarece am vorbit cu ea si a spus ca o sa ramana in concediu medical pana va naste).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 16:51, 29 Martie 2010
ART. 8 din OUG 158/2005
(1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:
...................................
...............................................
c) pentru care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate s-a facut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) si d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002*), cu modificarile si completarile ulterioare.

art. 6 alin. (2) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 (abrogata acum)prevedea:
2) Sunt asigurate persoanele aflate in una dintre urmatoarele situatii, pe durata acesteia, cu ......................................................
b) se afla in concediu medical, in concediu medical pentru sarcina si lauzie, in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;

ART. 10 din OUG 158/2005
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).

Rezulta ca trebuie sa se prezinte la agentia pentru prestatii sociale si sa ceara eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte veniturile obtinute, pentru a-i putea calcula media zilnica de concediu medical

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil cod 09 danet danet buna ziua, se poate intra in concediu ingrijire copil cod 09 imediat dupa perioada de sarcina si lauzie , iar dupa cele 45 zile de concediu medical sa se ... (vezi toată discuția)
Cm dupa ccc mishumishulina mishumishulina În cazul unei angajate care şi-a reluat raporturile de muncă după finalizarea concediului de creştere copil până la 2 ani şi care după 3 luni de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical lucika lucika vreau si eu un sfat. In perioada 1 ianuarie 2005-13 octombrie 2006 am fost in concediu de inngrijire copil pina la varsta de 2 ani. In perioada 16 octombrie ... (vezi toată discuția)