avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TEREN
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TEREN



Buna ziua. Imi cer scuze inca de la inceput pt. dimensiunile textului ocupat de ceea ce o sa va prezint:
Familia mea a avut in folosinta de peste 100 de ani un teren exteavilan in locul numit V.
Acest teren a fost primit de catre strabunica mea de la parinti, iar aceasta l-a dat bunicii mele. Pe acest teren a fost un nuc care a primit porecla tatalui strabunicii mele, de asemenea bunica mea a primit aceasta porecla dupa care este cunoscuta si azi in localitate, cat si in localitatile invecinate. Acest nuc a fost taia de catre bunica mea, ajutata de bunicul si de fratele ei, din acesta s-a confectionat , de catre un mester din zona, cateva obiecte de uz casnic pe care le detine si azi bunica mea. Din pricina taierii nucului bunica mea impreuna cu strabunica mea au fost mustrate de catre militia din acea vreme, pe motiv ca nu trebuia sa taie nucul, care tinea umbra vacilor colectivului.
Din pacate in registrul agricol din 1959-1963 de la penultimul domiciliu al strabunicii mele nu am gasit trecut acest teren, bunica mea sustine ca acesta exista la primul domiciliu al strabunicii mele (strabunica mea s-a mutat de 3 ori, dar in aceeasi localitate), de asemenea bunica mea sustine ca exista un contract cu privire la acest teren.
In 1991 bunica mea cere sa iasa pe teren un topograf, acesta vine si masoara terenul in cauza impreuna cu bunica mea si inca 2 persoane, dupa efectuarea masuratorilor acesta ii spune bunicii mele ca “totul e bine”.
In 1999 I se elibereaza bunicii mele o adeverinta de proprietate in urma cererii facute pt. reconstituirea dreptului de proprietate, in cerere se cere si terenul in cauza situate in locul numit V, aceasta cerere se valideaza de catre comisia de fond funciar.
Dup ace i s-a eliberat aceasta adeverinta bunica mea merge la un alt inginer topograf pt. a efectua noi masuratori in scopul realizarii documentatiei pt. titlu de proprietate.Bunica mea ii da acestuia contractual, adeverinta de proprietate pe terenul in cauza si alte documente pe care le avea cu privire la celelalte terenuri, de asemenea ii plateste acestuia o suma de bani fara a I se elibera nici un fel de chitanta. Pe la sfarsitul anului 2001 acesta vine la bunica mea si ii spune ca terenul in cauza, respective nr. topo. sunt trecute din 1994 pe titlul de proprietate al numitului X (decedat).
In anul 2002 bunica mea cere judecatoriei locale anularea partial a titlului de proprietate al acestuia.
Din probele administrate la dosar reiese faptul ca acesta nu are in registrul agricol 1959-1963 teren in aceast loc numit V, de asemenea nici macar nu a cerut teren in acest loc (aspect confirmate de primarie, respectiv cele 2 expertize in cauza), mai mult nici macar nu are validat teren in acest loc (numit V) de catre comisia locala si ce judeteana de fond funciar.
Mostenitoarea defunctului X sustine ca acest teren este mostenire de la tatal sau in urma dezbaterii succesiunii notariale, astfel si-a efectuat intabularea titlului de proprietate ,inclusiv cu acest teren, in cartea funciara pe baza certificatului de mostenitor. Expertizele si inscrisurile depuse la dosarul cauzei indica ca acest teren nu a avut cum sa fie mostenit de catre aceasta fiinca tatal dumneaiei nu a avut teren in acest loc.
Mentionez ca niciodata nu au folosit acest teren nici inainte si nici dupa dupa caderea regimului communist (conform cercetarilor facute de mine saptamana trecuta). De asemenea mi-am pus o intrebare simpla: daca ei au avut titlu de proprietate pe acest teren inca din 1994, de ce nu au venit sa ne spuna macar o data ca este “doar” terenul dumnealor trecut in titlul pe care-l detin. Cred ca si daca nu initia bunica mea aceasta actiune domni acestia nu stiau ca acest teren il au in titlu. Iata ca in loc ca ei sa ne reclame la politie s-au la alte institutii ca doar ii incalcam asa zisul dreptul la proprietate prin: folosirea acestui teren, ba mai mult l-am dat sa-l lucreze si niste vecini, i-am actionat noi, iata si o dovada de confirmare tacita a acestora ca nu este terenul dumnealor.
In 14.09.1992 i se elibereaza domnului X, tatal paratei, o adeverinta de la primarie prin care se adevereste ca a fost pus in posesie in locul numit MOC (o denumire data de localnici terenului in cauza, dar nu cea oficiala, conform primariei, expertizelor si bunici mele care este V), iar in paranteza se scrie denumirea ABR, unde are domnul X intradevar teren ( Mentionez ca si noi avem teren in acest loc numit ABR validat de comisia de fond funciar si trecut pe adeverinta noastra de proprietate separat de locul numit V, de unde reiese faptul ca cele 2 denumiri de terenuri sunt total diferite, pozitionate in locuri diferite), astfel se produce o gresala enorma care se continua cu trecerea nr. topo. al terenului in cauza (situate la locul numit V). Conform bunicii mele acesta a avut teren in locul numit ABR, dar l-a vandut.
In 11 mai 1992 I se elibereaza a adeverinta de proprietate cu terenuri validate de comisile de fond funciar pe terenurile cerute conform cererii de reconstituire a dreptului de proprietate, inclusiv in locul numit ABR, dar nu si pt. terenul din locul numit V.
In 20.05.1994 i se elibereaza de catre comisia locala de fond funciar Pracesul Verbal de punere in posesie, fara nr. de inregistrare semnat si parafat de comisie, in care se trece si nr. topo. ale terenului in cauza, situate in locul numit V.
In 25.07.1994 I se elibereaza titlul de proprietate, cu nr de inregistrare, pe care se trece nr. topo. de pe procesul verbal de punere in posesie, inclusiv nr topo in cauza.
Parata (fica domnului X) adduce 2 martori la judecatorie care declara ca acest teren a fost al domnului X, desi acestia chiar dupa numele de familie se poate observa ca sunt rude cu parata, ei insa nu declara acest fapt (conform bunicii mele unul era unchiul paratei, frate cu domnul X, iar celelalt cumnat, frate cu sotul).
Bunica mea a adus si ea la randul ei 2 martori dintre care unul sustinea ca acest teren a fost al strabunicii mele, iar cel de-al doilea (care doar a executat un gard pe acel teren in 1999) nu a stiut al cui a fost.
Cele 2 expertize facute in cauza, ambele au concluzionat, ca domnul X nu a avut teren in locul numit V si nici parata nu a avut cum sa mosteneasca acest teren.
In Hotararea Judecatoriei locale din 2004 se respinge actiunea civila a bunicii mele pe motiv ca “atata vreme cat reclamanta nu poseda un just titlu prin care sa-i fi fost reconstituit dreptul de proprietate asupra terenului in litigiu, atata vreme cat reclamantei nu i-a fost eliberat nici un act cu privire la acest teren, instatta va respinge prezenta cerere.”
In Hotararea Tribunalului din 2005 se respinge de asemenea apelul declarat de reclamanta (bunica mea) pe motiv ca din probele administrate nu rezulta ca reconstituirea dreptului de proprietate al bunicii mele s-a facut pe terenurile inscrise in titlul de proprietate atacat, iar adeverinta de proprietate ramane in vigoare urmand ca bunica mea sa fie pusa in posesia terenului de pe aceasta adeverinta, inclusive terenul din locul numit V.
In 2005 Curtea de Apel respinge recursul bunicii mele si spune:
“Urmeaza ca recurentei sa-I fie atribuite terenurile care se afla la dispozitia comisiei in vederea asigurarii drepturilor recunoscute prin adeverinta de proprietate.
Mai mult potrivit concluziilor ambelor expertise effectuate in cauza, nici una din partile din prezentul process nu detin inscrisuri prin care sa dovedeasca faptul ca familiile lor ar fi avut terenuri in zona disputata, astfel incat comisia locala a facut o apreciere de oportunitate in momentul in care a eliberat Titlul de proprietate domnului X”
Decizie IREVOCABILA
Intrebarea mea este daca se mai poate face ceva in acest caz? Va rog sa-mi transmiteti orice idee.
Cel mai recent răspuns: lordionis , utilizator 16:18, 14 Mai 2010
Daca ati epuizat cauile interne de ataca nu aveti decit sa formulati plingere la CEDO pentru incalcarea dreptului de proprietate. De asemenea ar mai exista posibilitatea unei actiuni in constarea uzucapiunii,insa detaliile date de dv. nu sunt suficiente pentru a se contura o asemenea posibilitate. Consultati un avocat
MULTUMESC PT. RASPUNS.=D>
De ce am mai avea nevoie, in acest caz, pt.o actiune in constarea uzucapiunii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate lordionis lordionis Buna ziua. Imi cer scuze inca de la inceput pt. dimensiunile textului ocupat de ceea ce o sa va prezint: Familia mea a avut in folosinta de peste 100 de ani ... (vezi toată discuția)
Recurs la hotarare privind anularea partiala absoluta a titlului de proprietate amot amot La ce putem sa ne asteptam in cazul recursului ? Datele problemei sunt: -in 1993 s-a emis pe numele bunicei mele adeverinta de reconstituire a dreptului de ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate cu mostenitor omis Inta Ramona Inta Ramona Parintii bunicii mele sunt decedati. Anul acesta s-a emis titlu de proprietate in care sunt trecuti fratii bunicii mele cu exceptia ei. Ce se poate face in ... (vezi toată discuția)