avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... litigiu contract vanzare-cumparare cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

litigiu contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere

Am si eu o pb.Am un contract de vanzare-cumparare incheiat in anul 1992,la un notariat de stat,al carui pret consta intr-o clauza de intretinere a vanzatorului pe durata vietii acestuia,intretinerea constand in plata cheltuielilor imobilului respectiv(lumina,gaze,telefon,dar si imbracaminte,medicamente,alimente) in cuantum de maxim 400 LEI VECHI( reprezentand aproximativ 20% din salariul minim net pe economie de la acea vreme).In perioada 1992-2000 m-am achitat de aceasta clauza prin intermediul unui reprezentant(parinte).In perioada 2000-2008 nu m-am achitat de aceasta,dar vanzatorul a continuat sa locuiasca in imobil.In 2009 am ramas fara locuinta si am fost nevoit sa ma mut la vanzator in virtutea contractului de vanzare-cumparare, achitandu-ma de clauza de intretinere chiar cu mult mai mult decat era aceasta prevazuta in contract,platind lunar sume ce depaseau 1,5 salarii minime pe economie.Vanzatoarea,obisnuita sa locuiasca singura in toata aceasta perioada,nu accepta situatia coabitarii si doreste rezilierea actului.
1.Este acesta un contract de vanzare-cumparare atat timp cat pretul nu consta intr-o suma de bani?Daca nu,cine se face vinovat de aceasta eroare?
2.Ce sanse are sa poata rezilia acest act?Mentionez ca persoana are acum 82 de ani si a primit mai multe oferte de la terte persoane pt a cumpara casa.
3.Ce pot face pt a ma apara?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: alexis45 , utilizator 10:51, 13 Mai 2010
Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere este perfect valabil,atata timp cat a fost respectata clauza de intretinere.Daca se poate dovedii ca intretinerea a fost respectata si s-au platit lunar,in mod continuu,toate cerintele ce au fost stabilite prin contract,nu se poate rezilia contractul si acesta trebuie sa ramana valabil.
Partea care a vandut poate rezilia contractul numai daca dovedeste ca nu s-a respectat intretinerea,altfel este obligata sa respecte in totalitate contractul.
Puteti sa va aparati cu chitante, inscrisuri, martori ca v-ati indeplinit obligatia de intretinere.
Vanzatoarea si-a pastrat dreptul de uzufruct al imobilului, mentionat in mod expres in contract? Daca da, sunteti obligat a nu o tulbura in folosinta acestuia pe toata durata vietii ei. Dv. ati dobandit doar nuda proprietate, iar vanzatoarea are folosinta imobilului pe toata durata contractului.
Da, aceasta are posibilitatea de a solicita rezolutiunea contractului daca face dovada ca i-ati tulburat folosinta si ca nu v-ati indeplinit obligatiile contractuale, zi de zi, dv. fiind cel in culpa. ;)
In contract se specifica: "vanzatoarea nu poate fi data afara din casa pana la moartea acesteia",expresia uzufruct nu se regaseste in contract.
In contextul in care in contract se specifica acordarea de ajutor in gospodarie(menaj) si atata timp cat vanzatoarea are varsta de 82 de ani si unele afectiuni si necesita ingrijire sau supraveghere se poate considera tulburare de posesie?
Daca in 1992,la realizarea actului,s-a prevazut o suma maxima de ajutor de 400 lei,iar aceasta nu a fost actualizata,este legal sa dovedesc k i-am platit de exemplu in 2008 aceasta infima suma scapand de obligatii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager stefania-andreea stefania-andreea In decembrie 2010 matusa mea mi-a facut contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager.As dori sa stiu daca ea ar putea in vreun fel sa \"atace\" ... (vezi toată discuția)
Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager liviu25 liviu25 ce inseamna exact contract vanzare-cumparare cu UZUFRUCT VIAGER,k m am dus la politie sa mi skimb buletinu,si trebuia sa ii aduc pe ai mei,sa dea declaratia de ... (vezi toată discuția)